Erişilebilirlik

'Ön İstihbarat Vardı' - 2002-05-17


Beyaz Saray, Başkan Bush’un 11 Eylül öncesi Usame bin Ladin’in Amerikan yolcu uçaklarını kaçırabileceği yolunda istihbarat örgütleri tarafından uyarıldığını açıkladı.

Ancak sözcü Ari Fleischer ve istihbarat raporlarında teröristlerin uçakları Amerikan binalarını yıkmak için “uçan bomba” olarak kullanacaklarına ilişkin somut bilgi bulunmadığını söyledi. Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Condoleeza Rice da alınan istihbaratın çok genel nitelikte olduğunu, Başkanın, buna dayanarak bir açıklama yapmasının ülkede kaosa yolaçacağını düşündüklerini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü, uçak kaçırma tehditi üzerine Bush yönetiminin güvenlik güçlerini üst derecede alarma geçirdiğini de sözlerine ekledi.

Amerikan gazetelerinde yeralan haberlere göre, Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’nın sözcüsü, el Kaide’nin özellikle uçak kaçırma eylemleriyle Amerikan çıkarlarına zarar vermeye çalışacağı yolunda sürekli uyarılarda bulunduklarını bildirdi.

Kongre liderleri haberler üzerine Bush yönetiminin Usami bin ladin’in saldırı uyarılarını ne derece değerlendirdiği konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istediklerini açıkladı.

Senato Demokrat Çoğunluk Grubu lideri Tom Daschle, Başkan Bush’tan Ağustos ayındaki istihbarat brifinginin notlarını isterken, Temsilciler Meclisi Demokrat Azınlık lideri Dick Gephardt, Kongre soruşturması için harakete geçeceğini bildirdi

XS
SM
MD
LG