Erişilebilirlik

Annan İyimser - 2002-05-17


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs’taki iki lider yeterli çaba gösterdiği taktirde, anlaşmazlıkla ilgili en zor konuların, önümüzdeki ay sonuna kadar çözümlenebileceğini söyledi.

Adadaki görüşmelerini tamamlayarak Kıbrıs’tan ayrılan Genel Sekreter, iki toplum arasındaki görüş ayrılıklarının devam ettiğini bildirdi. Ancak Annan, Kıbrıslı Türk ve Rum liderler anlaşmazlık konuları üzerinde yoğunlaşırsa, bunları Haziran sonuna kadar çözümleyecekleri konusunda iyimser olduğunu belirtti. Genel Sekreter temel anlaşmazlık konularını, Kıbrıs’ta yeni yönetimin şekli, güvenlik, toprak ve mülk sorunları olarak sıraladı. Annan’ın bu açıklamasından önce, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, anlaşma için Rum lider Klerides’le birlikte Haziran sonu için koydukları süreye uymanın mümkün olamıyacağını söyledi. Ancak Denktaş, yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varabileceklerini belirtti.

Rauf Denktaş, çeşitli ajans ve televizyonlara bugün yaptığı açıklamalarda, Genel Sekreter Annan’ın ziyaretinin kendisi için tatmin edici olduğunu belirtti ve “Kıbrıs Türk tarafının egemenliği” konusunun artık görüşmelerin bir parçası haline geldiğini söyledi.

Kıbrıs Rum sözcüsü Mihalis Papapetru ise, Kofi Annan’ın ziyaretinin görüşmeler için yararlı olup olmayacağını bekleyip görmek gerektiğini belirtti.

Denktaş ve Klerides’in bugün Birleşmiş Milletler Temsilcisi Alvaro de Soto’nun da katılacağı bir görüşme yapmaları bekleniyor.

XS
SM
MD
LG