Erişilebilirlik

Annan'a ABD Desteği - 2002-05-17


Kıbrıslı liderler, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin adadan ayrılmasından sonra bugün ikili bir görüşme için biraraya geldiler.

Rauf Denktaş ve Glafkos Klerides arasında bugünkü görüşme bir saat sürdü. Denktaş görüşmeden sonra gazetecilere, “Durumu değerlendirdik, iyi geçti,” dedi.

Genel Sekreter Annan, liderlere, Kıbrıs’ta, yönetimin şekli, güvenlik, toprak ve mülkiyet konuları üzerinde geniş kapsamlı bir çözüme varmaları konusunda tarihi bir fırsat doğduğunu söylemişti. Perşembe günü adadan ayrılan Kofi Annan, bu konular üzerinde Haziran sonuna kadar bir anlaşmaya varmanın hala mümkün olduğunu söylemişti. Kıbrıs Türk lideri Denktaş ise böyle bir anlaşmanın bu süre içinde değil, ancak yıl sonuna kadar sağlanabileceğini belirtmişti.

Cuma günkü görüşmeden sonra, süreci hızlandırmaya çalıştıklarını söyleyen Denktaş, “Kıbrıs Avrupa Birliğine girecek mi?, hangi şartlar altında girecek? Bunları Aralık ayına kadar anlayacağız, o tarihe kadar vaktimiz var,” diye konuştu.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs’ta yaptığı açıklamayı kuvvetle desteklediklerini bildirdi. Boucher, “Güvenlik Konseyi, 2 Mayıs tarihinde, sorunun çözümünün acil nitelik taşıdığını bildirdi. Biz de Konsey'in açıklamasında yer alan ve Kıbrıs’ta Haziran sonuna kadar anlaşma sağlanması yönündeki beklentiyi paylaşıyoruz” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, liderler, siyasi kararlılık gösterdiği takdirde gelecek ay sonuna kadar anlaşma sağlanabileceği görüşünde olduklarını bildirdi.

XS
SM
MD
LG