Erişilebilirlik

Bush Kendini Savundu - 2002-05-17


Başkan Bush, 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren teröristlerin uçak kullanacaklarını bilmediğini söyledi. Saldırılarla ilgili istihbaratın iyi değerlendirilmediği yolundaki suçlamaları yanıtlayan Başkan, “Düşmanlarınızın silah olarak uçak kullanacaklarını bilseydim engellemek için elimden gelen herşeyi yapardım” dedi.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney de, aynı konusda Demokrat Parti’ye uyarıda bulundu, saldırıların önlenebileceğini iddia etmenin sorumsuzluk olduğunu söyledi.

Basın yayın organlarında çıkan haberlerde, Bush yönetiminin uçak kaçırılacağından, saldırıdan aylarca önce haberdar edildiği ileri sürülüyor.

Ayrıca, bir FBI görevlisinin, El Kaide'nin Amerikan uçuş okullarına öğrenci gönderdiği ve bu konunun incelenmesini istediği öğrenilmişti.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Beyaz Saray’ın tutumu hakkında bilgi verirken “istihbarata göre, saldırıya hedef olabilecek ülkeler arasında Türkiye’nin de adı geçiyordu” dedi. Başkan Bush başta olmak üzere yönetime bağlı üst düzeydeki yetkililer, 11 Eylül saldırılarından önce, geçen yaz aylarında terörist saldırı tehdidi konusunda istihbarat alındığını kabul ediyorlar. Ancak yetkililer, gelen istihbaratın 11 Eylül’de olduğu gibi, yolcu uçaklarının silah olarak kullanılacağı ve çok büyük çaplı saldırılar düzenleneceği yolunda güvenilir bilgiler içermediğini söylüyorlar. Bu açıklamalara göre, geçen yaz aylarında alınan istihbarat, Amerika topraklarında bir terörist saldırı yerine, dış ülkelerdeki Amerikan hedeflerinin saldırıya hedef olabileceğini gösteriyordu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice, dün basına bilgi verirken, bu ülkeler arasında Türkiye’nin de geçtiğini belirtti. "6 Temmuz günü, çeşitli devlet kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Güvenlik ve Terörle Mücadele Grubu toplandı, çünkü o günlerde, Paris’te, Roma’da ve Türkiye’de terörist saldırılar yapılabileceği yolunda çok ciddi kaygılar vardı," diyen Rice, toplantıda bu alanda görevlilerin dış seyahatlerini durdurma kararı alındığını kaydetti.

Son günlerde Washington’da ortaya çıkan haberlere göre, Başkan Bush’a, Üsame bin Ladin’in taraftarlarınca doğrudan Amerika’yı hedef alan terörist saldırılar düzenlenebileceği yönünde ilk bilgi geçen yıl Ağustos ayında, Teksas’taki çiftliğinde olduğu sırada verilmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, sözkonusu brifingde Başkan'a bir uyarı yapıladığını, sadece o tarihte bilinen terörist tehditlerin iletildiğini söyledi. Rice, “6 Ağustos günü Başkan’a günlük brifing verildi. Bu brifingde söylenenler uyarı niteliğinde değil, mevcut tehditler üzerinde bir analiz şeklindeydi” dedi.

Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Rice, bu analiz içinde, belirli bir tarih ya da yer verilmediğini, son derece genel ifadelerle, Amerika’da uçak kaçırma gibi terörist eylemler düzenlenebileceğinin belirtildiğini söyledi. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer da uçak kaçırma ihtimaliyle ilgili bu bilginin, istihbarat yetkilileri tarafından daha önce de dile getirilen bilgiden farklı olmadığını belirtti. Sözcü, Amerikan hükümetinin, yıllardan beri, uçak kaçırma eylemleri konusunda kaygılı olduğunu da bildirdi.

XS
SM
MD
LG