Erişilebilirlik

'Rumlar Egemenlik İddiasından Vazgeçmeli' - 2002-05-15


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs’daki iki toplumun lideriyle ayrı ayrı görüştü.

Önce Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides’le görüşen Annan, daha sonra Lefkoşe’de Rauf Denktaş’la biraraya geldi.

1979 yılından bu yana Kıbrıs’ı ziyaret eden ilk BM Genel Sekreteri olan Annan, adayı ziyareti sırasında bir ilke daha imza attı ve Rauf Denktaş’la görüşmek için tampon bölgeyi değil, Lefkoşe’yi tercih etti.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve Özel Temsilci Alvaro de Soto, Klerides görüşmesinden sonra gazetecilere açıklama yapmadı.

Klerides ise, olumlu diye nitelediği görüşme sırasında soruna çözüm bulma amacıyla başlatılan doğrudan diyalog sürecini hızlandırma yollarını ele aldıklarını söyledi. Annan, adaya gelişinde Larnaka Havaalanı’nda yaptığı açıklamada sürecin yavaş ilerlemesinden kaygı duyduğunu söylemişti.

Denktaş Memnun

Klerides'le görüşmesinin ardından Türk kesimine geçen Genel Sekreter’in Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Denktaş’la görüşmesi 2 saat sürdü. Annan görüşmeden sonra açıklama yapmadı. Rauf Denktaş ise gazetecilere, çok iyi ve yararlı bir görüşme yaptıklarını belirterek, “Genel Sekreter için yararlı olduğuna inanıyorum,” dedi.

Denktaş, çözüm yönünde Haziran ayına kadar ilerleme sağlanması konusunda iyimser olduğunu söyledi ancak “Rumlar bizim hükümetimizmiş gibi davranmaktan vazgeçmelidir,” diye konuştu. Kıbrıs Türk lideri, Genel Sekreterin tarafsız tutumundan övgüyle sözetti.

Rauf Denktaş ve Glafkos Klerides akşam yemeğinde, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler temsilcisinin, tampon bölgede yeralan evinde Genel Sekreter Annan’la biraraya geldiler.

XS
SM
MD
LG