Erişilebilirlik

Annan: Görüşme Sürecini Hızlandırın - 2002-05-14


Üç günlük resmi bir ziyaret için Kıbrıs’a giden Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, görüşme sürecinin yavaş ilerlemesinden kaygı duyduğunu söyledi ve tarafları süreci hızlandırmaya çağırdı. Larnaka Havaalanı’nda verdiği demeçte, Annan, "Diyalog sürecinin yavaş işlemesinden Güvenlik Konseyi üyeleri kadar ben de kaygılıyım, bu alanda somut ilerleme lazım," dedi.

Annan, Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides arasında Ocak ayında başlayan görüşmelerin, sadece adada değil, bölgede ve hatta daha geniş bir alanda büyük umutlar yaratmış olduğuna dikkat çekti. Genel Sekreter, her iki tarafın Haziran sonuna kadar çözüm bulma hedefinin Güvenlik Konseyi’nce de kabul edildiğini hatırlatarak, bu hedefin ele geçirilen fırsat değerlendirilirse son derece makul olduğunu söyledi.

Genel Sekreter Annan, her iki liderin üzerlerine aldıkları tarihi sorumluluğun önemini vurgulamak, görüşmeleri hızlandırmalarını ve karşılıklı tavize açık olmalarını sağlamak üzere Kıbrıs’ı ziyaret ettiğini de belirtti. Annan, ziyareti sırasında, her iki liderle çözüme daha önce belirlendiği gibi Haziran sonuna kadar varmak için atılabilecek adımları ele alacağını da vurguladı. Ocak ayında başlatılan diyalog süreci için “Bu tarihi bir fırsattır, ve eminim ki her iki lider bu fırsatı kullanacaklardır” diyen Annan, üç günlük Kıbrıs ziyaretinden mucize beklenmemesi gerektiğini de hatırlattı.

Annan, Pazar günü Yunan Ethnos gazetesine verdiği demeçte, Kıbrıs sorunu için mucizevi bir çözümü olmadığını söylemişti. Kıbrıs Rum hükümet sözcüsü Michalis Papapetrou da Genel Sekreter’in çözüm için herhangi bir öneri paketi sunmayacağını, gezinin amacının görüşmelere ivme kazandırmak olduğunu söyledi.

Kofi Annan, 1979 yılından bu yana Kıbrıs’ı ziyaret eden ilk BM Genel Sekreteri oldu.

XS
SM
MD
LG