Erişilebilirlik

Dağıstan'da Patlama: 32 Ölü - 2002-05-09


Dağıstan’nın Kaspiysk kenti “Zafer Günü” kutlamalarında kana bulandı. Kentteki geçit resmi sırasında meydana gelen patlamada en az 32 kişi öldü, 150 kişi yaralandı. Patlamaya, geçit resminin düzenlendiği meydana döşenmiş bir mayının yol açtığı sanılıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, olayı terör saldırısı olarak niteledi, sorumlu kişilerin, geçmişte Nazi zihniyetine sahip olanlardan farklı olmadığını söyledi.

Çeçenistan’la sınırı bulunan Dağıstan, daha önce de buna benzer birçok saldırıya hedef olmuştu.

Kaspiysk, Hazar Denizi kıyısında, Dağıstan’ın başkenti Mohaçkale’nin güneyinde bulunuyor. Olay sırasında kentte İkinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 57’inci yıldönümü kutlanıyordu.

Dağıstan Başsavcısı Hayrullah Aliyev, daha önce meydana döşenmiş bir mayının uzaktan kumandayla infilak ettirildiğini söyledi ve ölenler arasında askerler ve gazilerin yanı sıra sivillerin de bulunduğunu belirtti.

Putin, Moskova’da, Kızıl Meydan’da yapılan Zafer Günü törenine katıldıktan sonra, Kremlin’de, üst düzey yetkililerile acil toplantı yaptı. Putin, İç İstihbarat Servisi Başkanı7ndan, derhal, özel bir soruşturma ekibi oluşturmasını istedi.

İkinci Dünya Savaşı yılları sırasında 20 milyondan fazla Rus’un öldüğü tahmin ediliyor. Dolayısıyla, savaşın sona erişinin yıldönümlerinde hemen hemen her kentte küçüklü büyüklü geçit resimleri düzenleniyor, savaşta ölenlerin anıldığı törenler yapılıyor.

Bu arada, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de de, yıldönümü kutlamalarının yapıldığı stadyuma roket atıldı. Dinamo Stadyumu'na yapılan saldırıda bir polis ağır yaralandı ancak bu olaya rağmen törenin kesilmediği ve devam ettiği öğrenildi.

XS
SM
MD
LG