Erişilebilirlik

Chirac Kazandı - 2002-05-06


Fransa Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, aşırı sağcı lider Jean-Marie Le Pen karşısında ezici bir zafer kazandı.

Oy sayımı neredeyse tamamlandı. Fransa İçişleri Bakanlığı, Chirac'ın oylerin yüzde 82.1'ini aldığını açıkladı. İkinci tur seçime Chirac'a rakip olarak katılan Le Pen'in oy oranı ise yüzde 17.9'da kaldı. Böylece Chirac, Fransa başkanlık seçimlerinde 44 yılın en büyük oy farkıyla yeniden seçilmiş oldu.

Jacques Chirac yaptığı konuşmada Fransız seçmene teşekkür ederken, halkın, "Cumhuriyet ilkelerine bağlılığını gösterdiğini" söyledi.

Avrupalı liderler Chirac'ın seçimi kazanmasından duydukları memnunluğu dile getirirken İngiltere Başbakanı Tony Blair, Fransa'da aşırı eğilimin yenilgiye uğradığını söyledi.

Aşırı sağcı, ırkçı ve yabancı karşıtı tutumuyla tanınan Jean-Marie Le Pen'in ilk tur seçimde Sosyalist Başbakan Lionel Jospin'i geride bırakarak ikinci tur seçime girmeye hak kazanması Fransa'da ve AVrupa'da büyük şaşkınlık yaratmıştı. Solcu partiler ve farklı eğilimdeki tüm Fransız gazeteleri, seçmeni, Pazar günkü ikinci tur oylamada Chirac’a oy vermeye çağırmıştı.

Le Pen’e şiddetle karşı olan bazı solcu seçmenlerin, Chirac’a oy verirken, muhafazakar cumhurbaşkanını istemeyerek desteklediklerini göstermek için eldiven giydikleri ve burunlarına mandal taktıkları gözlendi.

XS
SM
MD
LG