Erişilebilirlik

Bush'un 24 Nisan Bildirisi - 2002-04-25


Başkan George Bush, Türkiye’nin, Ermenistan’la ekonomik, siyasi ve kültürel bağlar geliştirmesi dileğinde bulundu.

Bush, Birinci Dünya Savaşı’nda Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu’nda hedef olduğu iddia edilen soykırımın yıldönümü nedeniyle dün bir bildiri yayınladı.

Başkan Bush bildirisinde şöyle dedi: “Bugün 20’nci yüzyıldaki büyük bir trajediyi, 1,5 Milyona yakın Ermeni’nin, Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde göçe zorlanıp katledilmesini anıyoruz."

Başkan Bush, dünyanın, Ermenilerin göçe zorlanması ve katledilmesi gibi olaylardan ders çıkarması gerektiğini, başkalarını sürekli kötülemenin, nefrete dayalı karanlık bir kısır döngüye sebep olduğunu belirtti. Bush daha sonra Ermeni kökenli Amerikalıların, Amerikan yaşamına katkılarından övgüyle sözetti ve Ermenistan’ın, 11 Eylül terörist saldırılarından sonra Amerika’ya desteklediğini kaydetti. Başkan bildirisinde, Ermenistan’la Azerbeycan arasındaki soruna da değindi ve şöyle dedi:

“Önümüzdeki aylarda Amerika, Kafkaslar’da barış ve istikrarı güçlendirmek, terörizmle mücadele ve Dağlık Karabağ anlaşmazlığına kalıcı ve adil bir çözüm bulmak için Ermenistan’la ve komşularıyla güvenlik alanındaki işbirliğini daha da artıracaktır.”

Amerika’daki Ermeni lobisi, son aylarda Başkan Bush’un, bu yılki 24 Nisan bildirisinde “soykırım” ifadesini kullanması için yoğun çaba harcamıştı. Kongre’nin 150’den fazla üyesi tarafından imzalanarak geçen hafta Başkana gönderilen bir mektupta da aynı istek dile getirilmişti. Amerika Ermeni Ulusal Kongresi adlı lobi kuruluşu, dün yayınlanan bildiride “soykırım” kelimesinin kullanılmamış olmasından düş kırıklığı duyduklarını açıkladı. Ermeni Ulusal Kongresi’nin açıklamasında, Bush, “kaçamak” ifadeler kullanmakla suçlanıyor. Amerika’daki Türk derneklerini çatısı altında toplayan iki büyük kuruluştan, New York’taki Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’nca yapılan açıklamada ise, Başkan Bush’un, sürekli kin ve nefret duygusu gütmek isteyenlere ders verdiği ve bildirinin, Federasyon tarafından olumlu karşılandığı belirtildi.

XS
SM
MD
LG