Erişilebilirlik

ABD: Irak Uçuşa Yasak Bölgeye Füze Yığıyor - 2002-04-23


ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, Irak’ın uçuş yasağı uygulanan bölgelere çok sayıda yerden havaya fırlatılabilen füze yerleştirdiğini açıkladı. Irak uçuş yasağı bulunan bölgelere, füzeleri ilk kez yerleştirmiyor. Ancak ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers son girişimi açıklarken bunun, son 2 yıldır görülen en yoğun füze sevki olduğunu söyledi. Füzelerin özellikle Irak gibi niyetleri her zaman kaygı uyandıran bir ülke tarafından yerleştirilmesinin, Amerikan askeri personeli için büyük tehdit oluşturduğunu belirten Orgeneral Myers, "BM kararları uyarınca uçuş yasağı uyguladığımız bölgelere yerden havaya atılan füzeler yerleştirme girişimleri son yıllara oranla çok daha fazla artmış bulunuyor. Afganistan dışında dünyanın başka yerlerinde de Amerikan askerlerinin düşman ateşine hedef olabileceğini unutmamalıyız," dedi.

Orgeneral Myers, Irak'ın füze yerleştirme çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi yalnızca füzelerin son birkaç gün içinde sevkedildiğini söylemekle yetindi.

Geçen hafta Irak’ın güneyindeki yasak hava sahasında devriye uçuşu yapan bir koalisyon uçağına yerden ateş açıldı. Uçak, saldırıya Irak uçaksavar sistemlerini güdümlü füzelerle bombalayarak karşılık verdi.

Cuma günü ise Irak hava savunma radarları, kuzeydeki yasak havasında uçan koalisyon uçaklarını hedef aldı. Bunun üzerine Amerikan uçakları Irak’ın hava savunma sisteminin parçası olarak nitelenen radar tesislerini bombalandı.

Her iki olayda da İngiliz ve Amerikan uçakları isabet almadan üslerine döndü. Bağdat hükümeti, Köfrez Savaşı'ndan sonra BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca kurulan yasak hava sahalarını tanımıyor ve Amerikan uçaklarını düşürmeye çalışıyor.

XS
SM
MD
LG