Erişilebilirlik

Powell: Arafat Yetkilerini Kullanabilmeli - 2002-04-21


Yaser Arafat, Aralık ayından beri Ramallah’taki karargahında İsrail kuvvetleri tarafından kuşatma altında tutuluyor. İsrail kuvvetlerinin üç hafta önce karargahına girmesinden beri Arafat binanın sadece birkaç odasında yaşıyor.

Filistin liderinin karargahında hapis tutulmasının, yardımcılarına emir verme yeteneğini engellediğini belirten Powell, Arafat’a daha fazla iletişim olanağı verilirse, kuvvetlerini ne ölçüde kontrol edebildiği ve duruma hakim olduğunun anlaşılabileceğini vurguladı. İsrail’in de Filistin liderine uygulanan kuşatmayı kaldırmayı isteyebileceğini öne süren Powell, "Bence, ergeç Arafat’a yönetim mekanizmalarını işletmesi için olanak tanınacak. Bu, Arafat’ın başkalarıyla iletişim kurabilmesi demek. Kanımca bu sorunu çözmek için çalışmamız gerekiyor," dedi.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, İsrail kuvvetlerinin Batı Şeria’nın Nablus ve Cenin kentleriyle Ramallah’ın bazı kesimlerinden çekilmesini memnunlukla karşıladığını da bildirdi. Powell, "Çekilme işleminin başlamasından memnunum. Başbakan Sharon’un bana kuvvetlerinin bu hafta sonuna kadar çekileceğini söylediği noktaya yaklaşıldığını görüyoruz," dedi.

Powell, Amerika’nın İsrail kuvvetlerinin tümüyle çekildiğini görmek istediğini ancak Beytüllahim ve Yaser Arafat’ın karargahında hapis tutulduğu Ramallah’ta olağanüstü özel bir durum olduğunu anladığını söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı bölgeye hemen dönmeyi planlamadığını, ancak Ortadoğu’yu yeniden ziyaretinin çok gecikeceğini sanmadığını da belirtti.

XS
SM
MD
LG