Erişilebilirlik

BM Cenin'e İnceleme Heyeti Gönderecek - 2002-04-20


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Genel Sekreter Kofi Annan’ın Cenin mülteci kampına bir inceleme ekibi gönderilmesi kararını onayladı.

Konuyla ilgili olarak Amerika’nın hazırladığı taslak, Cuma gecesi geç saatlerde uzun süren bir oturum sonrasında, ABD’nin Arap ülkelerince hazırlanan alternatif bir taslağı veto edeceğini açıklaması üzerine, kabul edildi.

Karar, Batı Şeria’da yardım kuruluşlarına uygulanan kısıtlamaların tamamen kaldırılmasını da öngörüyor. Güvenlik Konseyi kararında, Cenin’de sayısı bilinmeyen kayıplar hakkında kaygı duyulduğu da vurgulanıyor.

İsrail birlikleri Cenin kampından Cuma sabahı çekildi. Filistinliler, İsrail birliklerinin, işgal sırasında, çoğu sivil halk olmak üzere yüzlerce kişiyi öldürdüğünü söylüyor. İsrail iddiaları reddediyor ve öldürülenlerin çoğunun militanlar olduğunu söylüyor.

Başbakan Ariel Şaron’un Sözcüsü Raanan Gissin İsrail’in saklayacak hiç bir şeyi olmadığını ve BM heyetiyle işbirliği yapacağını söyledi.

BM heyeti, 15 üyeli Güvenlik Konseyi’ne bağlı olmayacak, doğrudan Genel Sekreter Kofi Annan’ın idaresi altında çalışmalarını yürütecek.

XS
SM
MD
LG