Erişilebilirlik

ABD Ordusu'na Yeni Komutanlık - 2002-04-18


ABD Savunma Bakanlığı, iç güvenlikle ilgili yeni bir komutanlık kurulacağını açıkladı.

Kuzey Komutanlığı, doğal felâket ve terörist saldırılar sırasında sivil makamlarla işbirliği yapacak ve gerekirse askeri destek sağlayacak. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’e göre, yeni komutanlığının en önemli görevi, 11 Eylül saldırılarından sonra ortaya çıkan “beklenmedik kaynaklardan gelen beklenmedik tehditlere" karşı ülkeyi korumak olacak.

Şimdiye kadar Amerikan ordusunda 9 komutanlık vardı. Bunların bazıları Avrupa ve Pasifik gibi bölgesel, bazıları ise ulaştırma ve istikham gibi belirli işlere bakan komutanlıklardı. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından açıklanan yeni Kuzey Komutanlığı’nın görevi Amerika’yı kara, deniz ve hava saldırılarına karşı korumak olacak. Yeni kurulan komutanlık, afet ve doğal felâketler sırasında sivil liderlerle daha yakın işbirliği yapacak ve askeri yardımlar arasında uyum sağlayacak.

Rumsfeld, askeri komuta zincirinde yapılan değişikliklerin, ABD’nin Soğuk Savaş dönemini izleyen yeni siyasi gerçeklere uyum sağlamasını kolaylaştıracağına inanıyor. Kuzey Komutanlığı’nın, Amerikalıları, çalıştıkları ve yaşadıkları yerde yerde savunmakla görevlendirildiğini belirten Savunma Bakanı “Yeni bir polis kuvveti yaratmıyoruz. Asker polis olmayacaktır” dedi. Bakan, Kuzey Komutanlığı’nın, ABD’nin Kanada, Meksika ve Karayip ülkeleriyle güvenlik işbirliğinden de sorumlu olacağını bildirdi.

ABD’de ordunun iç güvenliğe yönelik faaliyetlere katılması yasak. Siyasal gözlemcilere göre, ABD'de 1864-1868 yılları arasındaki iş savaştan bu yana yapılan bu ilk köklü değişikliğin gerçek amacı, ülkeyi, kitle imha silahlarıyla yapılacak muhtemel bir terörist saldırısına karşı korumak. Kuzey Komutanlığı’nın merkezi Colorado eyaletinde olacak ve çalışmalarına 1 Ekim’de başlayacak.

XS
SM
MD
LG