Erişilebilirlik

Bir Milyar’lık Kredi Onaylandı - 2002-04-16


Uluslarararası Para Fonu (IMF)Yürütme Kurulu Pazartesi günü Washington’da düzenlenen toplantısında, üç yıllık stand-by anlaşması çerçevesinde Türk ekonomisi üzerindeki ilk değerlendirilmesini yaptı ve Türkiye’nin, 1.1 milyar Dolarlık kredi dilimini derhal çekebileceğine karar verdi.

IMF, 4 Şubat 2002’de Türkiye’ye toplam yaklaşık 16 milyar Dolar stand-by kredisi verilmesini onaylamıştı. Türkiye bugüne kadar bu kredinin yaklaşık 9 milyarlık bölümünü kullandı.

Yürütme Kurulu’nun dünkü toplantısından sonra Kurul Başkan Vekili ve IMF Direktör Yardımcısı Anne Krueger bir açıklama yaparak Türkiye’nin, “iddialı ekonomik reform programını uygulamakta önemli ilerleme kaydettiğini” belirtti. Krueger geçmişte Türkiye’nin, mali disiplinsizlik ve yapısal zayıflıklar nedeniyle ekonomik alanda potansiyel gücünü kullanamadığını ve yıllarca süren bir istikrarsız büyüme ve enflasyon ortamı içinde kaldığını kaydetti. IMF yetkilisi şu andaki ekonomik reform programının, ekonominin beklenmedik gelişmelerden zarar görme özelliğini azaltacağını, gelecekte daha istikrarlı bir ekonomik gelişme için temel oluşturacağını, programla Türkiye’nin geçmişin müdahaleci ekonomik politikalarından bir adım daha uzaklaşmış olacağını belirtti.

Anne Krueger, Türk hükümetinin makro-ekonomik uyum ve yapısal reform yönündeki adımlarının aksamadan devam etmesini olumlu olarak niteledi ve bu adımlar sayesinde faiz oranlarının önemli ölçüde düştüğünü kaydetti.

Şu anda piyasa koşullarının Türkiye’nin lehinde olduğunu belirten IMF yetkilisi, özelleştirme girişimlerine yeniden hız verilmesi, hükümetin, yatırım ortamında eksiklikleri giderme ve yönetimin kalitesini yükseltme konusunda kararlı tutum izlemesi gerektiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG