Erişilebilirlik

Çin Başbakanı'nın Türkiye Ziyaret Gündemi Yoğun - 2002-04-14


Çin Başbakanı Zhu Rongji, Pazartesi günü Türkiye’ye gidiyor. Rongji’nin Türkiye’den sonra Mısır ve Kenya’ya da gideceği ziyaret sırasında Ortadoğu’daki kriz ve Çin’deki müslüman azınlığın bağımsızlık mücadelesi üzerinde durulması bekleniyor.

Çin Başbakanı, 19 Nisan'a kadar sürecek Türkiye ziyareti sırasında Başbakan Bülent Ecevit ve diğer yetkililerle görüşecek. Bu görüşmelerde terörle mücadele ve Doğu Türkistan’daki Müslümanların durumunun da gündeme geleceği bildirildi. Çin, terörist Üsame bin Ladin’le bağlantısı olduğu öne sürülen Doğu Türkistanlı militanların terör saldırılarını planladıkları ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğunu öne sürüyor. Çin'in, Afganistan’daki barış gücünün komutasını Haziran ayı sonunda İngiltere’den devralacak olan Türkiye'den, Afganistan’da Taleban saflarında çarpışan Uygurların da iadesini istemesi de bekleniyor.

Türkiye, Pekin’le terörist değişiminin bugüne kadar gündeme gelmediğini ancak ziyaret sırasında konu edildiği taktirde Çin’e destek verileceğini belirtiyor. Çin Başbakanı'nın Türkiye ziyaretine Dışişleri ve Tarım bakanları da katılacak ve görüşmelerde ikili ticaretin geliştirilmesi de ele alınacak.

Çin Başbakanı 20-23 Nisan’da Mısır’ı, 23-26 Nisan’da da Kenya’yı ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG