Erişilebilirlik

İsrail, Kıbrıs Rum Heyetini Sınırdışı Etti - 2002-04-08


Kuşatma altındaki Filistin lideri Yaser Arafat’la görüşmek için İsrail’e giden bir Kıbrıs Rum Parlamento heyeti sınır-dışı edildi. Altı kişilik heyetin üyeleri, dün gittikleri Tel Aviv’in Ben Gurion havaalanında İsrail makamları tarafından beş saat süreyle gözaltında tutulduklarını ve sonra da ilk uçakla geri gönderildiklerini söyledi. Kıbrıs Rum Meclis üyeleri, havaalanında İsrailli görevlilerin kendilerine kötü muamele edildiğini bildirdi. Kıbrıs Rum hükümeti, Parlamento heyetine, ülkeye giriş vermeyen İsrail hükümetini resmen protesto etttiğini açıkladı.

Kıbrıslı Rum parlamenterlerin şikayeti üzerine, Yunanistan Parlamentosu Başkanı Apostolos Kaklamanis, İsrail’i kınayan bir açıklama yaptı. Kaklamanis, İsrail’in davranışını “faşist kışkırtma” diye niteledi ve Avrupa Birliği’ni, bu duruma sessiz kalmamaya çağırdı. Yunanistan, Avrupa Birliği üyesi; Kıbrıs Rum tarafı da üyelik için aday ülkeler arasında… Yunanistan Parlamento Başkanı Kaklamanis, daha önce de İsrail’in Filistin bölgelerine giriştiği askeri operasyonu kınamış, Filistinlilere “soykırım” yapıldığını söylemişti.

Yunanistan hükümeti ise Parlamento başkanının sözleri hakkında yorumda bulunmadı. Yunan hükümet sözcüsü, “Kaklamanis’in görüşlerinin bilindiğini” söylemekle yetindi.

XS
SM
MD
LG