Erişilebilirlik

Denktaş 'Görüşmeleri Hızlandır' Çağrısını Reddetti - 2002-04-05


Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Güvenlik Konseyi’nin diyalog sürecinin hızlandırılması için yaptığı çağrıyı reddetti.

Güvenlik Konseyi tarafından Perşembe günü yapılan yazılı bir açıklamada Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides’le Rauf Denktaş arasındaki görüşmelerin yavaş ilerlediği belirtilmiş ve her iki liderden süreci hızlandırarak Haziran’da çözüm yolu bulmaları istenmişti.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Denktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada soruna bir an önce çözüm bulunmasının büyük önem taşıdığını, bununla birlikte, “görüşmeler mutlaka Haziran’da tamamlanmalıdır” şeklindeki bir baskının “kabul edilemez” olduğunu söyledi. “Bu tür bir baskıyı kabul etmiyorum” diyen Denktaş, görüşmelerin Haziran'da tamamlanmaması halinde bunu dünyanın sonuymuş gibi göstermenin de kabul edilemez olduğunu belirtti.

Denktaş, bazı çevrelerin diyalog sürecine müdahale ettiğini bunun da Rum tarafını uzlaşmaz bir tutum izlemeye teşvik ettiğini vurguladı. Denktaş’ın bu açıklaması, görüşmeler sonuçsuz kalsa da Rum tarafını üyeliğe kabul etmeye hazır olduğunu söyleyen AB’yi hedef alıyor. Denktaş’ın eleştirilerine yanıt veren AB’nin gelecek Dönem Başkanı Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ise, Brüksel’in üyelikten önce tarafların çözüme ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Ankara’da temaslarda bulunan Danimarkalı lider, “Soruna çözüm bulmaları için her iki taraf üzerinde de baskı var, AB’ye üyelik çaba gösterilmeden olmaz” dedi.

XS
SM
MD
LG