Erişilebilirlik

Bush, Powell'ı Orta Doğu'ya Gönderiyor - 2002-04-04


Başkan Bush, Dışişleri Bakanı Colin Powell’i Ortadoğu’ya göndereceğini açıkladı.

Bush, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada İsrail’i Filistin bölgelerinde sürdürdüğü askeri operasyonu hemen durdurmaya ve işgal ettiği Batı Şeria kentlerinden çekilmeye çağırdı. Bush şöyle dedi: "Amerika, İsrail’in kendisini teröre karşı savunma hakkını tanımaktadır. Ama gelecekte gerçekleşecek barışın temellerini atmak için İsrail’i, Filistin kontrolündeki bölgelerde giriştiği operasyonları durdurmaya ve son olarak işgal ettiği kentlerden çekilmeye çağırıyorum."

Başkan Bush, İsrail çekilirken sorumlu Filistinli liderler ve Arap ülkelerinin ileri adım atıp barış konusunda ciddi olduklarını göstermeleri gerektiğini vurguladı. Ortadoğu’da şiddet fırtınasının böyle devam edemeyeceğini vurgulan Bush “artık yeter” dedi.

ABD Başkanı, İsrail’i, işgal altındaki topraklarda yerleşim merkezleri kurma çalışmalarına son vermeye ve Filistin halkının onuruna saygı göstermeye de çağırdı. Ancak Bush konuşmasında Filistin lideri Yaser Arafat’ı da sert biçimde eleştirdi. Bush, Arafat'ı terörizmi reddetme fırsatını kaçırmak ve halkının umutlarına ihanet etmekle suçladı.

Bush, ayrıca İran ve Suriye’yi krizden uzak durmaları konusunda uyardı. Bush konuşmasını yaparken gelecek hafta Ortadoğu’yu ziyaret edecek olan Dışişleri Bakanı Colin Powell de yanındaydı.

XS
SM
MD
LG