Erişilebilirlik

Karzai ve Ecevit Ankara'da Görüştü - 2002-04-04


Afganistan’ın geçici lideri Hamid Karzai, Ankara'da Başbakan Bülent Ecevit’le görüştü. Görüşmede Türkiye’nin Kabil’deki uluslararası gücün komutanlığını devralması üzerinde duruldu. Ecevit ve Karzai'nin, Türkiye'nin komuta görevini üstlenmesi konusunda büyük ölçüde görüş birliğine vardıkları açıklandı. Uluslararası gücün komutanlığını şu anda İngiltere yapıyor.

Afgan liderler, Türkiye’nin komutayı devralma önerisini destekliyor. Geçici Başbakan Karzai de Başbakan Ecevit'le Ankara'da yaptıkları ortak basın toplantısı sırasında hükümetinin Türkiye'nin komutayı üstlenecek olmasından memnunluk duyduğunu söyledi. Ankara'daki yetkililer, İngiltere'nin, komutayı Türkiye'ye devretmesinin muhtemelen Haziran ayında tamamlanacağını söylüyorlar.

Başbakan Bülent Ecevit, bu konuda İngiliz ve Amerikalı yetkililerle görüştüğünü ve Türkiye'nin komutayı devralması konusundaki koşulları büyük ölçüde kabul ettiğini söyledi. Türkiye’nin Afganistan'da şu anda görev yapan 260 kişilik birliğe ek olarak, 1,000 asker daha sevketmesi bekleniyor. Türkiye, uluslararası gücün görevinin başkent Kabil’le sınırlı kalmasını ve görev süresinin de belirlenmesini istiyor.

Ecevit ve Karzai, basın toplantısında, Afganistan'dan kaynaklanan uyuşturucu madde kaçaklığını da görüştüklerini söylediler. Karzai, ülkesinde haşhaş ekimini yasaklamayı öngören bir kararname hazırladığını ve Türkiye'nin bu konuda ülkesine yardım etmesini umduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG