Erişilebilirlik

Türkiye'nin Afganistan Hazırlığı - 2002-04-01


Türkiye Afganistan’daki uluslararası güvenlik gücünün komutasını devralma konusunda çalışmalar yapmak üzere Kabil’e bir askeri heyet gönderiyor. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada Tümgeneral Akın Zorlu başkanlığındaki heyetin 3 Nisan Çarşamba günü, incelemeler yapmak üzere Afganistan’a gideceği belirtildi.

Uluslararası güce şu anda komuta eden İngiltere, bu görevi ay sonuna doğru devretmeye hazırlanıyor. Milli Güvenlik Kurulu Cuma günü yaptığı aylık toplantıda, Türkiye’nin Afganistan’daki gücün komutasını devralmaya, ilke olarak hazır olduğu belirtilmişti. Kurul, gücün yetki alanına açıklık getirilmesi ve Türkiye’nin karşı karşıya kalacağı mali yükün uluslararası kaynaklarca mutlaka karşılanması gerektiğini de açıklamıştı. Türkiye ayrıca Afganistan’daki uluslararası gücün diğer NATO üyelerinin de katkısıyla personel açısından yeterli düzeye çıkarılmasını istiyor.

Afganistan’da, görev alanı başkent Kabil ve yakın çevresiyle sınırlı olan yaklaşık 5 bin kişilik uluslararası güce bağlı olarak 260 kişiden oluşan bir Türk birliği de görev yapıyor.

XS
SM
MD
LG