Erişilebilirlik

Televizyon ve Şiddet - 2002-03-29


Küçükken çok televizyon izleyen çocukların, ilerki yaşlarda şiddete daha eğilimli oldukları bildiriliyor.

New York’taki Columbia Üniversitesi psikologları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, günde üç saatten fazla televizyon izleyen çocuklar ve gençler, ekranda daha çok şiddet olayı izleyerek bunların etkisinde kalıyor.

17 yıl boyunca 700 gencin incelendiği araştırmayı yapan Doktor Jeffrey Johnson, anne-babalardan, çocuklarının günde bir saatten fazla televizyon izlemesine izin vermemelerini istedi.

1983 yılında başlatılan ve New York eyaletinde yapılan araştırmada, o tarihte ortalama yaşları 14 olan 700 genç üzerinde, 8 yıl sonra ayrıntılı inceleme yapıldı. Bu inceleme, polis kayıtlarına ve katılanlarla yapılan konuşmalara dayanıyordu. Bu grup içinde yeralan ve günde 1 saatten az televizyon izleyen gençlerin yüzde 5.7'sinin, hafif yaralanmayla sonuçlanan kavga gibi şiddet olaylarına karıştığı, 1-3 saat arasında TV seyredenler arasında bu oranın yüzde 18.4, üç saatten fazla TV izleyenler arasında ise yüzde 25.3 olduğu görüldü. Araştırmacılar, aynı grubun üyeleriyle 8 yıl sonra tekrar konuştular. Bu kez, yetişkin yaştaki gruptan günde bir saatten az TV izleyenler arasında şiddet oranı yüzde 1.2, üç saat ve daha çok izleyenler arasında yüzde 10.8 olarak belirlendi.

Nielsen Medya Araştırmaları Şirketi'ne göre, Amerikalı ailelerin evlerinde televizyon günde ortalama 8 saat açık kalıyor. 2'yle 17 yaş arasındaki çocukların günlük ortalama televizyon izleme süresi ise üç saat. Yetişkin erkekler günde ortalama 4 saat, yetişkin kadınlar da 5 saatten fazla televizyon izliyor.

XS
SM
MD
LG