Erişilebilirlik

İsrail'de İntihar Saldırısı: 20 Ölü - 2002-03-27


İsrail’in kuzeyindeki kıyı kenti Netanya’da bir otelde musevilerin bir hafta sürecek Hamursuz bayramının ilk akşam yemeğine hazırlandığı girişilen saldırının sorumluluğunu Hamas örgütü üstlendi. İntihar bombacısı, üzerindeki bombayı yemek salonuna girmeye hazırlanan kalabalık grubun ortasında patlattı.

Patlama, otelde ağır hasara yolaçtı. Binanın birinci katında bütün duvarlar yıkılırken lobi tanınmaz hale geldi. İsrail hükümeti, saldırıyı "Hamursuz Katliamı" diye adlandırdı. Başbakan Ariel Sharon'un ofisinden yapılan açıklamada, saldırının, Filistinlilerin 18 aydır süren şiddeti durdurmak için Amerika'nın yaptığı ateş-kes önerisini kabul etme niyeti olmadığını gösterdiği belirtildi.

İsrailli yetkililer, Başbakan Sharon'un gece geç saatlerde, son intihar saldırısına verilecek karşılığı görüşmek üzere üst düzeydeki güvenlik danışmanlarıyla toplantığı yaptığını söylediler.

Başkan Bush saldırıyı sert bir şekilde kınadı ve bir kez daha Filistin lideri Yaser Arafat'tan "terörist cinayetleri" durdurmasını istedi. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da Yaser Arafat'ın derhal bir radyo-televizyon konuşması yaparak İsrail'e yönelik şiddet eylemlerinin durdurulmasını istemesi gerektiğini söyledi. Powell, saldırıların, İsrail'le yanyana yaşayacak bir bağımsız Filistin devletinin kurulması yolundaki umutları zayıflattığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan saldırıyı "iğrenç" diye nitelerken, Filistin Yönetimi de saldırıyı kınadığını ve olaydan sorumlu olduğunu bildiren militan İslamcı Hamas grubuna karşı harekete geçeceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG