Erişilebilirlik

Filistin Heyeti Arap Zirvesi'ni Terketti - 2002-03-27


Beyrut’taki Arap Birliği Zirvesi’ne katılan Filistin heyeti, Yaser Arafat’ın uydu aracılığıyla yapacağı konuşmaya izin verilmemesi üzerine toplantıyı terk etti.

Lübnan hükümeti, Arafat’ın konuşmasından kısa bir süre önce uydu bağlantısını neden kestiği konusunda resmi bir açıklama yapmadı.

Arafat, İsrail’in seyahat konusunda koyduğu koşulları reddederek Beyrut’a gitmekten vazgeçmiş ve toplantıya Ramallah’tan uydu aracılığıyla katılmayı tercih etmişti.

Toplantı öncesinde İsrail Başbakanı Ariel Sharon, Arafat Lübnan'dayken İsrailli sivillere yönelik saldırıların devam etmesi halinde Filistinli liderin geri dönüşüne izin verilmeyeceğini söylemişti.

Bu arada Beyrut’taki Arap liderler, Suudi Arabistan’ın önerdiği ve ABD ile AB’nin desteklediği barış planını görüşüyor. Veliaht Prens Abdullah tarafından gündeme getirilen öneri, 1967 yılında işgal ettiği topraklardan çekilmesi halinde İsrail’le Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini öngörüyor.

Toplantıda bir konuşma yapan Veliaht Prens Abdullah, katılımcılardan önerisini, bölge barışı için tüm Arap ülkelerinin destek verdiği bir girişim olarak BM Güvenlik Konseyi’ne sunmaları çağrısında bulundu.

Beyrut’taki toplantıya Ürdün Kralı Abrullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek toplantıya katılmıyor. Mübarek, Arafat’a destek amacıyla toplantıya gitmeme kararı aldığını söyledi. Kral Abdullah ise karınının nedenini açıklamadı.

XS
SM
MD
LG