Erişilebilirlik

'Çin, Uygurlara Ağır Baskı Yapıyor' - 2002-03-22


Uluslararası Af Örgütü, Çin hükümetini, terörle mücadele kisvesi altında Uygurlara baskıyı artırmakla suçladı. Raporda, 11 Eylül saldırılarından sonra, Doğu Türkistan’da birkaç bin Uygurun gözaltına alındığı, bazılarının hızla yargılanıp idam edildiği belirtiliyor.

1949 yılında Doğu Türkistan’ı işgal eden Çin, bölgeye "Sincan-Uygur Özerk Bölgesi" adını vermişti. Uygurlara göre, Pekin hükümeti, ülkenin nüfus yapısını değiştirmek amacıyla yıllardır Doğu Türkistan’a çok sayıda Çinli göçmen yerleştiriyor.

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’ndan ihlalleri soruşturmasını istedi.

Çin, 11 Eylül saldırılarından sonra, Amerika’nın uluslararası terörizme karşı açtığı savaşı ilk destekleyen ülkelerden biriydi. Hatta Çin, Doğu Türkistan’daki ayrılıkçı Uygurların da terörist sayılmasını istemiş ve yok edilmeleri için uluslararası destek çağrısında bulunmuştu.

Uygurlar, Çinlilerin, terörizmle mücadeleyi bahane ederek, daha sert bir politaka izleyeceğini biliyor ve Batı’nın, Pekin hükümetini memnun etmek için bunu görmezlikten gelmesinden ciddi kaygı duyuyorlardı.

Uluslararası Af Örgütü'nün bugün yayınladığı raporda, Çin’in, bölgenin sakin olmasına rağmen, son altı ay içinde binlerce kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor, keyfi tutuklamalarla birlikte idam cezalarının da arttığı vurgulanıyor.

Çin, ayrılıkçı Uygurların Afganistan’da eğitim görmüş el Kaide militanları olduğunu savunuyor, bölgede bir dizi bombalı saldırı gerçekleştirdiklerini ileri sürüyor. Uluslararası Af Örgütü, 36 sayfalık raporunda, Uygurlardan Afganistan’da askeri eğitim görenler olduğunu kablu ediyor ancak bu kişilerin Doğu Türkistan’da terörist eylemlere giriştiklerini gösteren hişbir kanıt bulunmadığını, ayrıca, Pekin hükümetinin sözünü ettiği bombalı saldırılardan kimsenin haberdar olmadığını vurguluyor.

Cenevre’de, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun yıllık toplantısında sunulan raporda, Çin’in, Ramazan ayında, Uygurların oruç tutmasına izin vermediği, Müslüman öğrencilere zorla yemek yedirdiği ve 8 bin imamı, hükümetin din politikasını daha iyi anlamaları için eğitimden geçirdiği de yazılı.

Raporda “kültürlerini savunmak ve dini vecibelerini yerine getirmekten başka bir şey yapmayan insanlara terörist damgası vuruluyor” deniliyor. Uluslararası Af Örgütü raporunun, iç ve dış hiçbir eleştireye tahammül edemeyen Pekin hükümetini çok öfkelendirmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG