Erişilebilirlik

Su Gününde Yine Susuzluk Tartışılıyor - 2002-03-22


Uluslararası Su Gününün 10’uncu yıldönümünde gittikçe azalan ve yaşam için vazgeçilmez olan bu kaynağın boşa harcanmasını önlemek için çağrılar yapılıyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri dünyada 1 milyar kişinin gerekli su kaynaklarından yoksun ve neredeyse bunun iki katı daha fazla insanın da en temel temizlik gereklerini yerine getiremeden yaşadığını kaydetti.

Bu yılın su günü etkinliklerini düzenleyen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu araştırmacılarından Peter Rickwood, sorunun çok basit olduğunu ve gittikçe susuz kaldığımızı söyledi. Uzman şöyle dedi: "Suyu bir kaynak olarak iyi kullanamıyoruz. Uzun süreli ihtiyacımız fazla olduğu halde suyu gereğinden fazla kullandık ve şimdi de bunun sonuçlarını görüyoruz. Hemen harekete geçmezsek ve suyu nasıl harcadığımızı kontrol altına almazsak, yüzyılın ortalarında dünya nüfusunun üçte ikisi susuzluk çekecek."

Uzmanlar su krizine iklim değişikliğinin, nüfus hareketlerinin ve kontrolsüz harcamanın yol açtığını söylüyor. Kızılay ve Kızılhaç kuruluşlarından Doğu Afrika’daki su sorunlarıyla ilgilenen Robert Freezer gelişmekte olan ülkelerde artan kent merkezlerinin sağlıklı suya erişmeyi tehdit ettiğini belirtiyor. Freezer, suyun temizliğinin sağlanması ve boşa harcanmaması için eğitimin önemine dikkat çekiyor ve şöyle diyor: "Halka inerek su toplama yöntemlerinin anlatılması gerekiyor. Bu tür çözümler küçük çapta ve fazla teknoloji gerektirmez, ayrıca sürekli kullanılabilir. Bu uygulama sağlık ve temizlik eğitimiyle desteklenirse hastalıklar ve çocuk ölümleri de azaltılabilir."

Uzmanlar çok değerli olan su kaynaklarının korunması için ayrıca su arıtımını ve az su harcayan sulama yöntemlerinin benimsenmesini öneriyor.

XS
SM
MD
LG