Erişilebilirlik

Washington'dan Arafat'a Önkoşul - 2002-03-19


ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Filistin lideri Yaser Arafat ile Amerikan ateşkes planını uygularsa en kısa zamanda görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Cheney, bu açıklamayı Türkiye’ye geçmeden önce Kudüs’te İsrail Başbakanı Ariel Sharon'la düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı.

Cheney, Arafat’ın, CIA Başkanı George Tenet tarafından geçen yıl hazırlanan ateşkes planını uygulamaya sokmak için yüzde yüz çaba harcadığını göstermesi gerektiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Sharon ise Arafat’a, Tenet planını uygularsa ülke dışına çıkma izni vereceğini açıkladı. Ancak Sharon, terör saldırılarının devam etmesi ya da şiddeti kışkırtıcı konuşmalar yapması halinde Arafat’ın dönüşüne izin verip-vermeme konusunu yeniden değerlendireceklerini belirtti.

Filistinli yetkililer, Cheney’in açıklamasını doğru yönde atılmış bir adım olarak tanımladılar. Filistinliler dün Cheney’in, Arafat’la görüşmekten kaçınmasını tepkiyle karşılamıştı.

Bu arada İsrail kuvvetleri Batı Şeria’da işgal ettiği son yerlerden de çekildi. Filistinliler, ateşkes görüşmelerinin başlaması için İsrail’in tümüyle çekilmesini şart koşuyordu.

XS
SM
MD
LG