Erişilebilirlik

'Kongre İlişkileri Güçlendirmeye Çalışmalı' - 2002-03-19


Türk-Amerikan Konseyi’nin 21. yıllık toplantıları Washington’da devam ediyor. Toplantıların Salı günkü bölümünde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Amerika Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Marc Grossman birer konuşma yapacak. Türk-Amerikan Konseyi, Türkiye’nin Amerikalı Dostları Derneği (AFOT) ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) tarafından ortaklaşa düzenlenen yıllık koneferansın bugünkü panellerinde Türkiye’nin siyasi ve ekonomik durumu, bankacılık ve finans, dış politika ve güvenlik, Amerika ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler ele alınacak.

Bugünkü paneller sırasında kısa bir süre önce Türkiye’ye gitmiş olan Temsilciler Meclisi üyelerine özel ödüller de verilecek. Amerikan Kongresi’nde oluşturulan Türk Dostluk Grubu’nun üyeleri arasında yer alan Robert Wexler, Edward Whitfield, Kay Granger, Thomas Tancredo, Jim Moran ve Cliff Stearns, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek amacıyla Türkiye’de temaslarda bulunmuşlardı.

Pazartesi günkü oturumlarda, Amerika Temsilciler Meclisi üyeleri; Demokrat Parti’li Jim Moran ve Cumhuriyetçi Cliff Stearns, Türkiye’ye geçen ay yaptıkları ziyaretle ilgili izlenimlerini aktardılar. Stearns, modern bir islam ülkesi olarak örnek oluşturan Türkiye’nin başarısına Amerika’nın destek olması gerektiğini belirtti ve Amerikan Kongresi’nin iki taraf arasındaki ticari ilişkileri geliştirecek, yönetimi bu yönde hareket ettirecek adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Jim Moran de, Türkiye’nin Doğu ile Batı arasında bir köprü oluşturduğuna dikkat çekti, Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkilerin özel bir önem taşıdığını belirtti. Moran, konuşmasında Türkiye’nin aşması gereken sorunları olduğuna da değindi. Demokrat Partili politikacı bunlar arasında rüşvet ve yolsuzluk sorunu ile insan hakları uygulamalarını sıraladı. Ticari ilişkiler konusuna da değinen Moran, Amerika’daki lobi gruplarının, ve özellikle tekstil lobisinin gümrük duvarını indirmemek konusunda büyük bir çaba gösterdiğini vurguladı. Moran bununla birlikte 2005 yılında, Amerika’nın, Dünya Ticaret Örgütü kuralları gereğince gümrük duvarlarını indireceğine dikkat çekti.

Aynı panele katılan Emekli General ve Türk-Amerikan Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Brent Scowcroft da Amerika’yla ticari ilişkilerin geliştirilmesi için Türkiye’nin yapması gerekenleri sıraladı. Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik danışmanlarından Scowcroft, Türk şirketlerinin özellikle pazarlama konusunda dünya standartlarında hareket etmesi gerektiğini kaydetti. Amerikan yönetiminin, milyonlarca tüketicinin tercihlerini yönlendiremeyeceğini söyleyen Scowcroft, Türk şirketlerinin, ürünlerini, Amerikalılar’a hitap edecek şekilde pazarlaması gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG