Erişilebilirlik

Aydınlık Dergisi'ne Dava - 2002-03-11


AB Komisyonu'nun Türkiye Temsilcisi Karen Fogg'a ait elektronik posta mesajlarını ele geçirip yayınlayan Aydınlık dergisi hakkında dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturmasını tamamladıktan sonra İşçi Partisi Genel Başkanı ve Aydınlık Dergisi’nin başyazarı Doğu Perinçek ile derginin sahibi ve sorumlu müdürü Emcet Olcaytu hakkında 1 ile 3’er yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı.

Savcılık, Perinçek ile Olcaytu hakkında, “Bilgileri otomatik işleme tabi tutulmuş bir sistemde yer alan programı, verileri veya diğer herhangi bir unsuru başkasına zarar vermek üzere kullanmak, nakletmek ve çoğaltmak” suçunu düzenleyen TCK’nın 525. maddesinin a bendinin 2. fıkrası uyarınca, iddianame hazırlayarak dava açtı.

İddianamede, sanıklara ayrıca 15’er milyon Lira'ya kadar ağır para cezası uygulanması da talep edildi.

Perinçek, Fogg'a ait elekronik posta mesajlarını birçok basın-yayın kuruluşuna gönderdiğini doğruladı, ancak kaynağını açıklamadı.

AB Komisyon Başkanı Romano Prodi, mesajların yayınlanması üzerine Başbakan Bülent Ecevit'i arayarak konuyla ilgili rahatsızlığını dile getirmiş, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Guenter Verheugen ise, Türkiye'den AB diplomatlarının güvenliğini artırmasını istemişti.

XS
SM
MD
LG