Erişilebilirlik

Takviye Birlikler Gardez'den Çekildi - 2002-03-10


Amerika, Afganistan’ın doğusundaki operasyona katılan askerlerinden bir bölümünü geri çekti.

Yetkililer, Paktiya vilayetinde, El Kaide ve Taleban militanlarına karşı girişilen operasyonun yeni bir aşamaya girdiğini ve gerekli görülmeyen 400 askerin üslerine çekildiğini bildirdiler. Bir haftadır aralıksız devam eden Amerikan bombarmınında yüzlerce militanın öldüğü tahmin ediliyor. Geride kalanların akıbeti ise belli değil.

Amerikalı yetkililer, Afgan kuvvetleriyle ortaklaşa düzenlenen operasyonun sona ermediğini ancak , önemli bir bölümünün tamamlandığını söylüyorlar.

Bir hafta önce başlayan Anakonda operasyonu, El Kaide ve Taleban askerlerinin çembere alınarak yok edilmesini amaçlıyor. Sarıldığı kurbanını sıkarak öldüren Anakonda yılanına benzetilerek operasyona bu ad verildi.

Amerikan uçaklarının bir haftadır devam eden yoğun bombardımanı sırasında yüzlerce El Kaide ve Taleben askerinin öldüğü sanılıyor. Amerika’nın kaybı 8 ölü, 50’den fazla yaralı. Dağlardaki mağara ve koruganlarda hala militan el Kaide ve Taleben askeri bulunduğu sanılıyor. Bu arada geçiçi hükümetin lideri Başbakan Hamit Karzai, ülkesindeki insan hakları ihlallerinin incelenmesini istedi. Birleşmiş Milletler tarafından Kabil’de yapılan bir konferansta konuşan Karzai, bu amaçla özel bir komisyon kurulmasını istedi. Geçici hükümetin buna yetkisi olmadığını söyleyen Karzai, seçimlerden sonra kurulacak hükümetin bu konuya öncelik vermesi gerektiğini savundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi Başkanı Mary Robinson ise, konferansta yaptığı konuşmada, Afgan halkının çoğu hala özgür ve emniyet içinde yaşayamazken insan haklarından söz etmenin anlamsız olacağını söyledi, geçici hükümetten ülkede en kısa zamanda barış ve güvenlik sağlamasını istedi.

XS
SM
MD
LG