Erişilebilirlik

ABD Başkan Yardımcısı'nın 19 Mart'ta Türkiye'ye Gitmesi Bekleniyor - 2002-03-10


Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülkeyi kapsayacak gezisine bugün (Pazar) başlıyor. Cheney’nin temaslarında Amerika’nın Irak’a karşı girişeceği olası bir askeri harekat için destek araması bekleniyor.

Dick Cheney, gezisi sırasında Türkiye ve İngiltere’nin yanısıra Mısır, İsrail, Ürdün, Suudi Arabistan, Yemen, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Kuveyt’e gidecek. ABD Başkan Yardımcısı, 10 gün sürecek gezisine İngiltere’den başlıyor. Türkiye’ye 19 Mart’ta gitmesi beklenen Cheney’in temaslarında başlıca gündem maddesinin Irak olacağı belirtiliyor.

Cheney’in gezisi hakkında yabancı gazetecilere brifing veren üst düzeyde bir yetkili, Başkan yardımcısının, Ankara’daki temaslarında Türkiye'nin, Irak’ın geleceği ve Irak'da bir rejim değişikliği konusundaki görüşlerini öğrenmek isteyeceğini söyledi.

New York Times gazetesi dün (Cumartesi) verdiği bir haberde Cheney’nin, gezisi sırasında Türkiye ve Arap ülkelerinin Irak konusundaki kaygılarını gidermeye çalışacağını yazdı. Gazete, Cheney’nin, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti kurulabileceği yolundaki kaygılarını, Amerika’nın Saddam Hüseyin devrildikten sonra Irak’ın toprak bütünlüğünü koruyacağı güvencesiyle gidermeye çalışacağını bildirdi. Gazeteye göre, Başkan Yardımcısı, savaşın uzun sürmesi sonucu kendi toplumsal huzursuzluklarının artması ve istikrarın bozulmasından çekinen Arap yönetimlerine ise askeri harekatın kısa süreli olacağı ve Körfez savaşındaki gibi yarım kalmayacağı garantisi verecek.

New York Times gazetesi Dick Cheney’nin askeri ayrıntılara girmeden Irak’a yönelik olası bir askeri müdahalenin diplomatik altyapısını oluşturmayı amaçladığını vurguladı. Gazeteye göre Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin Irak’ta hangi koşullarda görev yapacakları da özellikle Avrupa ülkeleri açısından duyarlı bir konu. Bu konuda gazeteye açıklama yapan üst düzeyde bir yetkili silah denetçilerinin anında ve kısıtlamasız arama yetkisi olmadığı ve istedikleri her yere giremedikleri takdirde aramaların bir tuzak haline dönüşeceğini söyledi.

Irak’ın “yeni denetlemelere izin verme ancak silah denetçilerinin istedikleri her yere girmelerini önleme” politikası izleyeceğini önesüren New York Times gazetesi, Bağdat ile Birleşmiş Milletler arasındaki görüşmelere Nisan ortalarında devam edileceğine işaret etti. Gazeteye göre Amerikalı yetkililer Irak’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığı, az miktarda balistik füzeye sahip olduğu, ayrıca gizlice kimyasal ve biyolojik silah depoladığı görüşünde.

New York Times haberinde silah denetçilerinin Irak’taki çalışmalarının, Amerika açısından, askeri harekat öncesi girişilen son deneme olacağını da önesürüyor.

XS
SM
MD
LG