Erişilebilirlik

Mübarek ve Bush'tan Ortadoğu Barışı İçin Ortak Çaba Sözü - 2002-03-06


Başkan Bush ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Orta Doğu’da tırmanan şiddete son vermek için daha çok çaba harcayacaklarını açıkladılar.

İki lider, Salı günü Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmeden sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında, Suudi Arabistan’ın barış önerisini de övdü.

Bush, barış yolunun ancak şiddete son vermek için azami çaba gösterilmesiyle açılabileceğini, bunun için de başta Filistinlerin İsrail’e yönelik saldırılarını durdurması gerektiğini vurguladı. Mübarek ise şiddetin barışa yolaçmayacağını, barışın ancak Suudi planında öngörüldüğü şekilde İsrail’in 1967 savaşında işgal ettiği topraklardan çekilmesiyle sağlanabileceğini söyledi.

Başkan Bush, üzüntülü olduğunu gösteren bir tonla, kan dökülmesinden sözetti ve şiddetin mutlaka durdurulması gerektiğini söyledi. Amerika ve Mısır’ın hergün insanların ölmesini büyük bir kaygıyla izlediğini vurgulayan Bush, çatışmaların sona erdirilmesi için azami çaba harcanmasını istedi. Aynı görüşü paylaşan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, şiddet kısır döngüsünü kıracak ve barış görüşmelerini yeniden başlatacak bir ortam sağlanması gerektiğini vurguladı.

Mübarek, bir İsrail-Fiistin zirvesine evsahipliği yapmayı önerdi. Zirve gerçekleşirse, birinci gündem maddesi Suudi Arabistan’ın yeni barış planı olacak. Plan, 1967 savaşında işgal ettiği topraklardan çekilmesi karşılığında, İsrail’in tüm Arap ülkeleri tarafından tanınmasını öngörüyor. Başkan Bush, Mısır ve Suudi Arabistan’ın önerilerini memnulukla karşıladıklarını söyledi.

Başkan Bush, barış görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için önce şiddetin sona ermesi gerektiği görüşünü de tekrarladı. Bush, Yaser Arafat’ı İsrail’e yönelik saldırıları durdurmak için daha çok çaba harcamaya çağırırken, Mısır Devlet Başkanı ise aslında, İsrail’in itidal göstermesi gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG