Erişilebilirlik

55 Yaşı Geçenler: Tansiyona Dikkat! - 2002-02-27


Amerikan hükümetine bağlı Kalp, Akciğer ve Dolaşım Enstitüsü’nün yaptığı araştırma hakkında enstitü uzmanlarından Doktor Ramancondrin Vahsin, şöyle diyor: “Yaş ilerledikçe yüksek tansiyona yakalanma riskinin yüzde 90’a ulaştığını gördük. Bu müthiş bir rakam.” Massachusetts eyaletinin Boston kenti yakınlarında uzun süreli bir tansiyon araştırmasının başkanlığını yapan Doktor Vahsin, 1940’lı yıllardan beri uzmanların Framingham kasabasında yaşayan 5 bin kişinin kan tahlillerinin yapıldığını ve bu kişilerin kalp krizi, inme veya diğer kalp-damar hastalıklarına yakalanıp yakalanmadığına baktıklarını söylüyor.

Amerikan Tıp Derneği’nin dergisinde yayınlanan araştırmayla ilgili makalede 1976’dan 1998’e kadar izlenen bin 300 Framinghamlının durumları anlatılıyor. Doktor Vahsin, 55 yaşındakilerin yarıdan fazlasının, 65 yaşındakilerin ise üçte ikisinin 1976’dan sonraki ilk 10 yıl içinde yüksek tansiyona yakalandığını söylüyor. “Araştırmaya dahil ettiğimiz 55 veya 65 yaşındakilerin o yaşa kadar yüksek tansiyonu yoktu. Ancak ilerde 10’da 9 oranında yüksek tansiyon hastalığı olma ihtimalleri vardı.”

Bu sayılar erkekler için daha da anlamlı çünkü onlar için yaş ilerledikçe risk daha fazla. Doktor Vahsin bunu erkeklerin yaşlandıkça daha fazla kilo almasına kadınların ise biraz kilo kaybetmesine bağlıyor, “Kilo alma ve obesite yüksek tansiyona yol açan başlıca faktörlerden. Erkeklerde zamanla ağırlığın artmasıyla beraber yüksek tansiyon da görüldüğünü anlıyoruz. Ancak aynı şeyi araştırma yaptığımız kadınlar üzerinde görmedik.”

Obesite artık kentleşmenin arttığı her yerde sorun oluyor. Modern teknolojiyle beraber hazır gıdaların çoğalması ve dinlenmeye daha fazla zaman ayrılması da obesitenin nedenlerinden birkaçı. Amerikan Kalp Derneği sözcüsü Johns Hopkins üniversitesi kardiyologlarından David Meyerson, Framingham’da yapılan yüksek tansiyon araştırmasının sonuçlarının diğer ülkelere de uygulanabileceğini söylüyor. “Japonya’da birkaç yıl önce çok güzel bir araştırma yapılmıştı. Çok hafif şekilde ortaya çıksa da yüksek tansiyonun kontrol altına alınması inme geçirme riskini azaltıyordu. Bence bütün ülkelerde tansiyona yakalanma riski fazla olan grupları tanıyarak daha hasta olmalarını önleyebiliriz. Böyle bir uygulama halk sağlığı açısından müthiş bir gelişme olur.”

Framingham’da yapılan yüksek tansiyon araştırmasının bütün sonuçları kötü değil. Araştırmaya göre aşırı derecede yüksek tansiyona yakalanma riski gittikçe azalıyor. Doktor Vahsin bunu da tansiyon tedavisi için kullanılan ilaçların yaygınlaşmasına bağlıyor ancak tedavide sadece bu ilaçlara bağlı kalınmaması konusunda da uyarıyor. Doktor Vashin, daha sağlıklı bir yaşam tarzı için fazla yememeyi, çok yağlı ve tuzlu gıdalardan kaçınmayı, düzenli olarak egzersiz yapmayı ve belli aralıklarla tansiyonu ölçtürmeyi tavsiye ediyor.

XS
SM
MD
LG