Erişilebilirlik

Filistin, Müzakerelere Geri Dönüyor - 2002-02-26


Filistin lideri Yaser Arafat, İsrail’in kendisine uyguladığı ablukayı kaldırmamasına rağmen İsrail’le güvenlik görüşmelerini yeniden başlatma kararı aldı. Arafat kararını, Ramallah’daki karargahında Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Javier Solana ile görüştükten sonra yaptı. Arafat, "İçinde bulunduğumuz duruma rağmen, sizin önünüzde bir kez daha söylüyorum, biz barış için çaba göstermeye ve barış sürecine bağlı kalmaya kararlıyız," dedi.

Filistinliler, İsrail’in Arafat’ı Ramallah’ta ev hapsinde tutmaya devam edeceğini açıklaması üzerine güvenlik görüşmelerden çekildiklerini açıklamışlardı. İsrail hükümeti, Arafat’ın karargahı çevresindeki kuşatmayı hafifletme kararı almakla birlikte, Filistin liderinin Ramallah dışına çıkmasına hala izin vermiyor.

Taraflar arasında Amerikalı yetkililerin katılımıyla düzenlenen güvenlik görüşmeleri, 17 aydır süren şiddetin azaltılması açısından hayati önem taşıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Arafat’a uygulanan kısıtlamaların bir ölçüde hafifletildiğini vurgulamakla birlikte İsrail’in, Filistin yönetiminin şiddeti azaltma çabalarını kolaylaştırma ve bölgede daha olumlu bir ortam hazırlama açısından daha ileri adımlar atması gerektiğini açıkladı.

Bu arada Dışişleri Bakanı Colin Powell, İsrail Başbakanı Ariel Sharon, Filistin lideri Yaser Arafat, Ürdün Kralı Abdullah, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir, halen Orta Doğu’da temaslarını sürdüren Avrupa Birliği yetkilisi Javier Solana ve Suudi Arabistan veliaht Prensi Abdullah’la telefon görüşmeleri yaptı. Powell, Prens Abdullah’a yeni barış girişimi için teşekkür ettiğini ve kendisine Amerika’nın görüşlerini aktardığını söyledi. Powell, Suudi Arabistan’in girişimini önemli bir adım olarak gördüklerini ve memnunlukla karşıladıklarını tekrarladı.

Powell, Suudi Arabistan barış planını Washington’u ziyaret eden İspanya Dışişleri Bakanı Josep Pique ile yaptığı görüşmede de ele aldı. Görüşme, Amerika ve Avrupa Birliği’nin Orta Doğu barış çabalarını koordine etmek amacıyla düzenlendi.

İspanya, halen Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığını yapıyor..

XS
SM
MD
LG