Erişilebilirlik

Madalya Sıralamasında Almanya Birinci - 2002-02-24


Utah eyaletinin Salt Lake kentinde yapılan 19'uncu Kış Olimpiyatları'nda en fazla madalyayı alan ülke Almanya oldu. Alman sporcular, 12'si altın olmak üzere, toplam 35 madalya aldı. Norveç, 11 altın madalya ile ikinci sırada yer alırken, olimpiyatlara ev sahipliği yapan Amerika, 10 altın madalya ile şu anda üçüncü sırada. Ancak bu akşam yapılacak buz hokeyi maçının sonucu, Amerika’yı altın madalya sıralamasında Norveç’le eş düzeye getirebilir. Amerikalı sporcular, Salt Lake’de toplam 33 madalya aldılar.

Skandal, çifte altın madalya ile tatlıya bağlandı

Salt Lake Olimpiyatları, yalnızca sporcuların büyük beğeni toplayan, bazen de hayal kırıklığına uğratan performanslarıyla değil, peşpeşe ortaya çıkan küçük skandallarla da spor tarihinde özel bir yere sahip olacağa benziyor. Artistik buz pateninde Kanadalı çift haksızlığa uğradıklarını iddia ederek, Rus çifte verilen altın madalyaya talip oldu. Bu müsabakada oy kullanan Fransız hakemin kendisine yapılan baskı sonucu Ruslara daha yüksek puan verdiğini açıklaması, şike iddialarını artırdı. Kanadalı çiftin iddiası haklı bulunarak, Ruslarla birlikte altın madalyaya layık görülmesi, 19’uncu Kış Olimpiyatları’nı diğerlerine göre farklı kılan unsurlardı. Olimpiyat tarihinde bugüne kadar ikinci kez bir çifte altın madalya verildi. Daha önceki çifte altın madalya, hakemlerden birinin teknik bir hata yüzünden yanlış sporcuya altın madalya getirecek puanı verdiğinin anlaşılması üzerine verilmişti.

Salt Lake kentinde yapılan 19’uncu kış Olimpiyatları’nda dikkate değer diğer bir unsur da doping kontrolleriydi. Rus yetkililer, diğer sporcularla karşılaştırıldığında Rus milli takım üyelerine daha fazla doping testi yapıldığını ve bunun kasıtlı olduğunu iddia ettiler. Ruslar, kasıtlı doping testlerini protesto amacıyla olimpiyatlardan çekilme tehdidinde bile bulundu. Boykot tehdidinde Güney Kore’nin Rusya’yı yalnız bırakmadığı da görüldü. Güney Koreli bir sporcunun kısa mesafe buz pateni yarışında, Amerikalı rakibinin yolunu kestiği iddiasıyla birinci bitirdiği müsabakadan diskalifiye edilmesi Seul’den gelen ekibi son derece rahatsız etti.

Kapanış sahnesinde bar kavgası da vardı

Salt Lake kentinde yapılan kış olimpiyatlarının son günü kovboy filmlerinde görülen bir bar kavgasına da sahne oldu. Ancak bu kez kavga barın içinde değil, dışındaydı. Aşırı derecede kalabalık olduğu için, içeriye başka müşteri almayan bar işletmecisi, dışarıda bekleyen kalabalığı öfkelendirdi. Ellerindeki bira şişelerini etrafa fırlatan gençler, çok sayıda dükkanın vitrininin kırdı. Olay yerine gelen polis ekipleri havaya plastik mermi sıkarak, kalabalığı dağıttı, 30 kişi tutuklandı. Mormon Kilisesi’nin büyük nüfuz sahibi olduğu Utah Eyaleti’nde içki kullanımına dair belirli yasaklar var. Örneğin, içki ancak üyesi olunan özel klüplerde içilebiliyor, ancak olimpiyat komitesi, müsabakaların yapıldığı günler için bu kısıtlamayı kaldırdı.

Salt Lake City’deki 19’uncu Kış Olimpiyatlarında Türkiye’yi üç kayakçı temsil etti.

XS
SM
MD
LG