Erişilebilirlik

Rusya ve Güney Kore Şikayetçi - 2002-02-22


Rusya ve Güney Kore, kendi sporcularının haksız muamele gördüğünü ve bu nedenle kış olimpiyatlarını terkedebileceklerini açıkladılar.

Güney Kore, bugün kısa mesafe sürat yarışı dalında yaptığı itirazın Uluslararası Buz Pateni Federasyonu tarafından reddedilmesi üzerine oyunlardan çekilme tahdidinde bulundu. Güney Kore olimpiyat ekibi Salt Lake kentinde bir avukatlık firmasıyla sözleşme yaptı ve anlaşmazlığı hukuk yoluyla gidermeye çalışacağını açıkladı.

Rusya Olimpiyat Komitesi Başkanı da dün, eğer sorunları Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından ele alınıp karara bağlanmazsa kış olimpiyatlarını terkedeceklerini ve 2004 yaz oyunlarını da boykot edeceklerini bildirdi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de olimpiyatlarda bazı dallarda Rus sporculara haksızlık yapıldığını söyledi.

Bugün Kremlin Sarayı'nda gazetecilerle konuşan Rusya lideri Kış Olimpiyatlarında jüri üyelerinin Rus sporculara kasıtla kötü puanlar verdiğini söyledi.

Rus yarışmacıların taraflı ve haksız muamele gördüğünü savunan Putin Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin yeni üyeleri ve yeni Başkanı Jacques Rogge’u özellikle ağır bir dil kullanarak eleştirdi. Rusya Cumhurbaşkanı, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin yeni başkanı ve üyelerinin ilk kez yönettikleri bu olimpiyatları tam bir kargaşaya dönüştürdüklerini ileri sürdü. Putin oyunları düzenleyenleri de olimpiyatlara şimdiye kadar görülmemiş derecede ticari nitelik verdikleri gerekçesiyle eleştirdi.

Rusya lideri ülkesini Salt Lake Olimpiyatlarında temsil eden Rus Olimpiyat Komitesi yetkililerini de eleştirdi ve olanlar karşısında çok pasif davrandıklarını söyledi. Rusya, Uluslararası Olimpiyat Komitesi gereken önlemleri almadığı takdirde olimpiyatlardan çekilme tehdidinde de bulundu.

Ancak Cumhurbaşkanı Putin’in açıklamalarından böyle bir kararın şimdilik sözkonusu olmadığı anlaşılıyor. Putin, Salt Lake oyunlarında Amerikalı ve Kanadalı atletlerin kayırıldığını söylemekle birlikte “Bekleyip, oyunların nasıl sona ereceğini görelim,” dedi ve Uluslararası Olimpiyat Komitesinin gerekli önlemleri alacağını umduğunu söyledi.

Rusya Bakanlar Kurulu Genel Sekreter Yardımcısı Alexei Volin de bir televizyon programı sırasında Salt Lake oyunlarında Rus sporcuların küçük düşürüldüğünü öne sürdü. Rus yetkili bu muamelenin Rus sporunu zayıflatmayı ve Rus atletleri olimpiyat dünyasınan uzaklaştırmayı hedeflediğini iddia etti.

Olimpiyatlarda Rus kadınlar kayak cross takımı, atletlerden birinin, kanında yüksek düzeyde hemoglobin görülmesi üzerine diskalifiye edilmesi nedeniyle yarışa katılamamıştı. Rus yetkililer, Larissa Lazutina adlı bayan kayakçının performans yükseltici ilaç kullandığı yolundaki suçlamayı şiddetle yalanlıyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin, çiftler artistik paten dalında altın madalya kazanan Rus patencilerin yanısıra, ikinci gelen Kanadalı çifte de daha sonra altın madalya verme kararı Rusya’da tepkiyle karşılandı. Rus sporseverler Rus erkekler buz hokeyi takımının da olimpiyatlarda haksız muamele gördüğüne inanıyor.

XS
SM
MD
LG