Erişilebilirlik

Esad: Irak'a Müdahele İnsan Haklarına Saldırı Anlamı Taşır - 2002-02-18


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Amerika’yı, Irak’a askeri bir harekat‘a girişmemesi konusunda uyardı. Esad bir İtalyan gazetesinde yayınlanan demecinde, Irak’a saldırının bölgenin istikrarı üzerinde çok ciddi sorunlar yaratacağını belirtti.

Suriye Devlet Başkanı Esad Milano’da yayınlanan Corriere Della Sera gazetesine verdiği demeçte, Irak’a girişilecek bir saldırının, Amerikan aleyhtarlığını daha da artıracağı uyarısında bulundu. Amerika’nın kitle imha silahları üretttiğine inandığı ülkelere karşı çeşitli yaptırımlar uygulamayı düşündüğüne dikkat çeken Esad bu konuda Washington’u uyararak, “Irak’a girişilecek bir saldırı halkın öfkesine sebep olacaktır ve bu da siyasi tepkilerden daha tehlikelidir” şeklinde konuştu. Esad “Irak’a karşı bu tür bir silahlı müdahale, adalet ve insan haklarına karşı da bir saldırı olacaktır,” görüşünü de savundu.

Suriye lideri, Amerika’nın Irak’ı hedef alan bir askeri harekatına Avrupa ülkelerinin de karşı olduklarını hatırlattı ve Arap ülkelerinin Ortadoğu’da istikrarı sağlama ve arabuluculuk konusunda Amerika’dan çok Avrupalılara güven duyduklarını kaydetti.

Esad'ın İtalyan basınında yayınlanan bu uyarısından önce, dün, Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten İspanya Başbakanı Jose Maria Anzar ile Almanya Dışişleri Bakanı Josckha Fischer de Irak’a askeri müdahaleye karşı olduklarını açıkladılar. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ise, ülkesinin Amerika’yı destekleme konusunda kararsız olduğunu söylüyor.

Suriye lideri Esad eşiyle birlikte İtalya’ya yarın başlayacak üç günlük ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi ile görüşecek.

İtalya, Suriye’nin Avrupa’daki ikinci büyük ticaret ortağı.

XS
SM
MD
LG