Erişilebilirlik

İspanya ve Almanya Irak'a Müdahaleye Karşı - 2002-02-17


İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar ile Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer Amerika’nın Irak’a muhtemel bir askeri harekatı konusunda ciddi kaygı duyduklarını belirttiler.

Fischer Almanya’da yayınlanan Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, hiçkimsenin kendisine, Usame bin Ladin’in terör harekatının Bağdat’taki rejimle bağlantısını kanıtlayan bir kanıt gösteremediğini söyledi. Almanya Dışışlari Bakanı teröre karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun, her hangi bir ülkenin serbestçe işgaline, özellikle de tek yanlı bir işgale izin vermediğini belirtti.

Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığını da yürütmekte olan İspanya Başbakanı Aznar da aynı Alman dergisine verdiği demeçte, terörizme karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun parçalanmaması gerektiğine işaret etti. Aznar kanun dışı sayılan bazı rejimlere saldırının ise törörizmle mücadele anlamına gelmeyeceğini vurguladı. İspanya Başbakanı Avrupa ve Kuzey Afrika için, ittifakları gözden geçirme zamanı olduğunu da kaydetti.

Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney önceki gün Irak’a karşı askeri bir müdahalenin, hem ülke içinde hem de dışarda destek göreceğine inandığını söylemişti. Ancak Cheney Irak Lideri Saddam Hüseyin’e karşı alınacak her hangi bir önlem konusunda konuşmayı reddeti.

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da aynı gün yaptığı konuşmada, Irak liderini kuvvet kullanarak iktidardan uzaklaştırma konusunda ülkesinin kararsız olduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG