Erişilebilirlik

Cheney: Saddam Hüseyin'e Karşı Askeri Harekat Destek Görür - 2002-02-16


Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney Irak’a karşı girişilecek bir askeri harekatın hem Amerika hem de dünyada destekleneceği görüşünde olduğunu açıkladı. Cheney, dün Washington’da yaptığı konuşmada Irak ya da lideri Saddam Hüseyin’e karşı ne tür bir önlem alınacağı konusunu tartışmaktan kaçındı. Ancak Cheney, güçlü bir eylem gerekirse bunun hem Amerikan halkı hem de uluslararası topluluk tarafından destekleneceği tahmininde bulundu.

Amerikalı yetkililer, terörizmi desteklemesi ve kitle imha silahları geliştirmeye çalışması nedeniyle Saddam Hüseyin rejiminin değişmesi gerektiğini belirtiyor. Terörizme karşı açtığı açtığı savaşta Amerika'nın yanında yeralan müttefikleri, Irak’a saldırma konusunda ise ihtiyatlı davranıyor. İngiltere Dışişleri bakanı Jack Straw dün Amerika’nın Saddam Hüseyin’i devirme hedefini desteklediğini ancak bunu kuvvet kullanarak gerçekleştirme konusunda ülkesinin kararsız olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri bakanı Igor İvanof, Washington’u Irak’a karşı tekbaşına harekete geçmekten kaçınmaya çağırırken bunun durumu daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu. Türkiye de Amerikan askeri harekatına karşı bir tutum takınırken Başbakan Bülent Ecevit, sürekli Amerika’nın Irak’a karşı bir askeri harekata girişmesinin Türk ekonomisine zarar vereceği kaygısını dile getiriyor.

Başkan Bush’un geçen ay Birliğin Durumu konuşmasında Irak’ı “Şer Ekseni” diye tanımladığı üç ülkeden biri olarak vurgulaması, Bağdat’a karşı askeri saldırıya hazırlandığı yolundaki söylentileri arttırdı.

XS
SM
MD
LG