Erişilebilirlik

ABD Kongresi'nden Bir Heyet Türkiye'ye Gidiyor - 2002-02-15


Amerika Temsilciler Meclisi üyesi Robert Wexler başkanlığındaki bir Kongre heyeti Türk-Amerikan ilişkilerini ve ekonomik işbirliğini güçlendirmek amacıyla görüşmeler yapmak üzere 17-22 Şubat tarihleri arasında Türkiye'yi ziyaret edecek. Kongre’deki Türk-Amerikan Dostluk Grubu’nun ortak başkanı olan Demokrat Parti Florida Milletvekili Wexler ayrıca Kongre’ye sunduğu yasa tasarısıyla Türkiye ve İsrail’I teröre karşı verilen mücadeledeki rollerinden dolayı övüyor.

Kongre heyeti önce Ankara’ya giderek Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Meclis Başkanı Ömer İzgi ve diğer yetkililerle görüşecek. Heyette Türk-Amerikan Dostluk Konseyi’nin üyeleri olan Milletvekilleri Kay Granger, Jim Moran, Cliff Stearns ve Tom Tancredo bulunuyor.

Robert Wexler tarafından Washington’da basına yapılan açıklamaya göre, Türkiye’deki görüşmeler sırasında teröre karşı ortak mücadele, savunma ve enerji konularında Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirme konuları üzerinde durulacak. Ayrıca Afganistan, Türk-İsrail işbirliği, Irak, Ortadoğu, Balkanlar, Orta Asya ve Kafkasya’ya kadar uzanan geniş bölgede günün önemli dış politika sorunları ele alınacak.

26-27 Şubat’ta Ankara’da ilk toplantısı planlanan Türk-Amerikan Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun toplantısı da gündeme gelecek. İncirlik Üssü’nü de ziyaret edecek olan Kongre heyeti burada Amerikalı askeri yetkililerle görüşecek. Amerika İncirlik Hava Üssü’nü 1991’den itibaren devam eden kuzey Irak’taki uçuş yasağı uygulamasını denetlemek amacıyla kullanıyor. Amerikan Kongre heyeti İncirlik’teki görüşmelerden sonra Amerika’nın Türkiye Büyükelçisi Robert Pearson’la biraraya gelecek. Kongre üyelerinin Türkiye ziyareti 22 Şubat’ta sona erecek.

Türkiye’ye gidecek Kongre heyetinin başkanı, Temsilciler Meclisi üyesi Robert Wexler, bu seyahat öncesinde Kongre’ye sunduğu bir yasa tasarısıyla da Türkiye ve İsrail’in teröre karşı verilen mücadeledeki rollerinden dolayı bu iki ülkeye takdir duygularının ifade edilmesini istedi. Türkiye’nin demokratik ve laik bir ülke olarak diğer Müslüman ülkelere örnek oluşturduğunu belirten Wexler, “Amerika’nın Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya’da Türkiye’den daha önemli bir stratejik müttefiki yoktur,” dedi. Türkiye ve İsrail’e teşekkür etmek amacıyla Kongre’ye sunulan yasa tasarısına şimdiye kadar imza atan diğer milletvekilleri Ander Crenshaw, Jim Moran, Mark Foley ve Tom Lantos.

XS
SM
MD
LG