Erişilebilirlik

Ecevit: Irak Uzlaşıya Hazır - 2002-02-13


Başbakan Bülent Ecevit, bugün yaptığı yazılı bir açıklamada Irak’ın Birleşmiş Milletler’le önkoşulsuz görüşmeye hazır olduğuna dair işaret verdiğini söyledi. Ecevit, açıklamayı Salı günü Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri’yle ikili görüşmesinin ardından yaptı.

Başbakan’ın yazılı açıklamasında şöyle deniyor: “Yaptığımız görüşme sırasında Irak Dışişleri Bakanı, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a bir mesaj göndererek konuları önkoşulsuz görüşmeye hazır olduklarını bildirdiklerini, ancak Kofi Annan’dan henüz yanıt alamadıklarını söyledi. Yine dün İstanbul’da görüştüğüm Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa da bunu doğruladı.” Başbakan Bülent Ecevit, Iraklı bakanla Salı günü yaptığı görüşmeden sonra, Bağdat’ın olası bir saldırıyı önlemek için uzlaşıya hazır olduğuna dair işaret verdiğini söylemişti.

Iraklı Bakan Naci Sabri ise, Dışişleri Bakanı İsmail Cem’le biraraya geldikten sonra yaptığı basın toplantısında görüşmeler sırasında Amerika’nın Bağdat’a yönelik olası bir saldırısının ele alınıp-alınmadığı konusundaki soruları yanıtsız bıraktı. Bakan, “ İkili ilişkileri ve taraflar arasındaki ortak konuları ele aldık,” demekle yetindi.

Bununla birlikte Naci Sabri, Irak’a yönelik bir operasyonun Türkiye’nin de çıkarlarına aykırı olacağını vurgulamaktan kaçınmadı. Sabri, iki tarafın birbirlerinin bağımsızlığına, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde ilişkilerini geliştirerek, dış müdahelelere izin vermemeleri gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG