Erişilebilirlik

İki Medeniyetin Tarihi İstanbul Buluşması - 2002-02-11


Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in 11 Eylül saldırılarından sonra yaptığı öneri üzerine düzenlenen Avrupa Birliği – İslam Konferansı Örgütü Forumu yarın başlıyor. Forum öncesinde bu akşam katılımcılar için Çırağan Sarayı’nda “Hoşgeldin Resepsiyonu” düzenlendi. İki günlük forum Avrupa ile İslam medeniyeti arasında uyum ve hoşgürüyü artırmayı amaçlıyor. 71 ülke temsilcisinin katıldığı forum özellikle 11 Eylül’den sonra yeniden ortaya çıkan Batı ve Doğu arasındaki olumsuz önyargıların giderilmesini hedefliyor. İstanbul zirvesi, Batılı ve İslam ülkeleri dışişleri bakanlarını aynı forum altında toplaması açısından tarihi bir özellik de taşıyor.

Toplantının düzenlenmesine önayak olan Dışişleri Bakanı İsmail Cem, “ 11 Eylül’deki trajik olayların ardından, önyargıların daha önce tahmin ettiğimizden de fazla olduğunu gördük, farklı medeniyetler arasındaki çatışmanın gündeme geldiği şu sıralarda bu forumun amacı çatışma değil, uyum yaratmaktır,” dedi. İsmail Cem, çok sayıda bakanın katılımı sayesinde iki günlük forumun sayısız ikili anlaşmalara zemin yaratacağını da umduğunu söyledi.

İran ve Irak Dışişleri Bakanları da foruma katılıyor

Çırağan Sarayı'ndaki AB-İKÖ Ortak Forumu’na, 71 ülkeden, 44'ü dışişleri bakanları olan temsilciler katılıyor. Foruma, Amerika Başkanı George Bush’un bir süre önce Şer Ekseni olarak nitelediği İran ve Irak da dışişleri bakanı düzeyinde katılıyor. Dışişleri Bakanı İsmail Cem İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi'yle bir görüşme yaptı. Iraklı Bakan Naji Sabri’nin de Türk yetkililerle ayrıca görüşmesi bekleniyor. İki ülke arasındaki ilişkiler, Başbakan Bülent Ecevit’in Irak lideri Saddam Hüseyin’i gönderdiği uyarı mektubu sonrasında gerginleşmişti. Irak lideri, Başbakan’a cevaben yazdığı mektupta, Ecevit’in BM denetçilerine Irak’a girmeleri için izni verilmesi yolundaki önerisini reddettiği gibi, Türkiye’yi de Irak’a yönelik Amerikan tehditlerine karşı durmaya çağırmıştı. İki günlük foruma Yunanistan, Almanya, Hollanda, Suriye ve Afganistan da dışişleri bakanı düzeyinde katılıyor.

Katılımcılar arasında Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer, Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa, İKÖ Genel Sekreteri Abdülvahid Belkeziz, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Jan Kubis ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdurrahman Bin Hamad El Atiya ve AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana da yer alıyor.

Toplantıya çok sayıda tarihçi ve bilimadamı da katılıyor. Bunlar arasında Bernard Lewis, Dr. M’hamed Hassine Fantar, Thierry de Montbrial, Prof. Hassan Hanafi, ve Prof. Dr. İlber Ortaylı da bulunuyor. Yarın başlayacak forumda “Siyasi ve Kültürel Kırılma Noktalarının Önlenmesi” “Günümüz Ortamında Ortak Sorunların Üstesinden Gelinmesi” ile “Medya ve Siyaset” konulu paneller yapılacak. İki günlük Forum, Çarşamba günü “Öteki Kimdir? Gerçekten Öyle Bir Kavram Var mı?” konulu panelden sonra öğle saatlerinde yapılacak basın toplantısı ve kapanış yemeğiyle son bulacak.

XS
SM
MD
LG