Erişilebilirlik

Salt Lake City Olimpiyatları Başlıyor - 2002-02-08


Salt Lake City kış olimpiyatları bu akşam törenle başlıyor. Olimpiyat meşalesi Amerika’da 8 bin kilometrelik bir yolculuktan sonra dün akşam Utah eyaletindeki Salt Lake City’e ulaştı. Meşale ilk olarak Kasım ayında Yunanistan’da, Olympia dağında yakılmıştı. Olimpiyatlar için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Bu akşamki açılış törenine Başkan Bush’la öteki devlet başkanları ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın katılması bekleniyor. Törende 11 Eylül terörist saldırılarında yıkılan New York’taki İkiz Kuleler’in enkazından çıkan Amerikan bayrağı göndere çekilecek.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi İkiz Kuleler’in enkazında bulunan Amerikan bayrağının açılış töreninde taşınmasını kararlaştırdı. Bayrağı 8 spor dalından birer atlet taşıyacak. 1998 olimpiyatlarında bronz madalya alan Mark Grumet bu 8 kişiden biri olarak seçilmekten gurur duyduğunu söylüyor. Grumet, saldırıda 80 ülkeden pek çok kişinin öldüğünü hatırlatarak bayrağın sadece Amerika’yı temsil etmediğini de belirtiyor. Grumet şöyle diyor: "Bayrak o gün Dünya Ticaret Merkezi’nde ölen herkesi temsil ediyor. Olimpiyat ekibi olarak bütün antremanlarımız boyunca kayağımızın üzerinde '11 Eylül kurbanlarını hatırlıyoruz' yazısını taşıdık. Hatta diğer ülkelerden gelen atler de bu yazılardan almak istediler."

Törende diğer Amerikan bayrağını ise kadın buz patenci Amy Peterson taşıyacak. 3 kez olimpiyat madalyası alan, buz pateni sürat şampiyonu Peterson da 11 Eylül olaylarının bu yıl olimpiyatlara farklı bir anlam getirdiğini söylüyor. Bu akşamki açılış töreninde tarihe geçecek bir olay da yaşanacak. Atletlerin yemin ederek yarışmaya başladığı törende yemin metnini 1932’de aynı metni okuyan Amerikalı atlet Jim Shea’nın torunu okuyacak. Torun Shea, babasının ve dedesinin ardından olimpiyatlara katılan ilk 3’üncü nesil atlet olacak.

Salt Lake City’de bu akşam için hazırlıklar tamamlandı. Amerika’da bundan önceki kış olimpiyatları 22 yıl önce Lake Placid’de yapılmıştı. Bu defaki oyunlar, 11 Eylül terörist saldırılarının gölgesi altında yapılıyor ve bu nedenle olağanüstü güvenlik önlemleri alınmış bulunuyor. Yaklaşık 80 ülkeden toplam 2 bin 500 atletin yarışacağı olimpiyat oyunları boyunca 16 bin kişi güvenliği sağlayacak. Bu görevliler, polisin yanısıra askerler ve sivil polislerden oluşuyor. Yarışmalara katılacak atletler bile çantaları iyice arandıktan sonra olimpiyat köyüne alındı.

Günde 80 bin kişinin izleyeceği tahmin edilen kış olimpiyatlarına Türkiye’den 3 kayakçı katılıyor. Oyunlarda Türkiye’yi, alp disiplininde Atakan Alaftargil, kuzey disiplininde ise Kelime Aydın ve Sabahattin Oglago temsil edecek.

Salt Lake City’de spor karşılaşmaları öncesinde Kültürel Olimpiyatlar adıyla düzenlenen faaliyetlerde de insan hakları alanında ödüller verildi. Bu ödüllerin hepsini kadınlar aldı. Nepal’den 25 yaşındaki Maili Lama, kadınları aile içi şiddetten ve fahişelikten kurtarma yolunda yaptığı çalışmalar nedeniyle ödül aldı. İnsan hakları adına bir ödül de çocuklara karşı şiddeti önleme alanındaki eğitim çalışmalarından dolayı 27 yaşındaki Zambiyalı Kavumbu Hakaçima’ya verildi.

XS
SM
MD
LG