Erişilebilirlik

Bush: Savaş Tutsağı Değiller - 2002-01-29


ABD Başkanı Bush dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, Amerikan ordusu tarafından Afganistan'dan Küba'daki Guantanamo Amerikan Deniz Üssüne sorgulanmak üzere götürülen El Kaide ve Taleban üyesi terörist zanlılarına uluslararası alanda kabul edilen "savaş tutsağı" statüsü verilmesinin sözkonusu olmadığını söyledi. Bush, El Kaide örgütünün bilinen bir ordu değil bir terör şebekesi olduğunu belirtti ve El Kaide üyelerini, başka ülkeleri "parazit gibi" işgal eden teröristler olarak niteledi.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney de Amerika'nın Afganistan'da da en az 320 kişiyi gözaltında tuttuğunu söyledi.

Washington, gözaltında tuttuğu El Kaide ve Taleban mensuplarını uluslararası hukukun kapsamı dışında ve "terörist" olarak kabul ediyor. Bu da Amerikalı yetkililerin bu kişileri gelecekteki terörist eylemleri konusunda sorgulamalarına olanak veriyor. Cenevre Sözleşmeleri gibi uluslararası hukuk kurallarına göre savaş tutsağı sayılan kişiler ise planladıkları askeri eylemler hakkında bilgi vermeye zorlanamıyor.

Başkan Bush dün yüksek düzeydeki yardımcıları ve danışmanlarıyla tutsakların statüsü konusunda bir toplantı yaptı. Başkan, bu kişilerin tam hukuki statüsünü önümüzdeki günlerde açıklayacağını ancak "savaş tutsağı" sayılmalarının mümkün olmadığını söyledi. Bush gözaltında tutulan kişilere Cenevre sözleşmelerinin ruhuna uygun olarak davranıldığını da bildirdi. Ancak insan hakları grupları, bu kişilere, haklarının tanınmadığı gerekçesiyle Bush yönetimini eleştiriyor.

XS
SM
MD
LG