Erişilebilirlik

Savaş Tutsağı mı, Terörist mi? - 2002-01-28


Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Bush yönetiminin, Afganistan’da yakalanan El Kaide ve Taleban tutsaklarının ne şekilde tanımlanacağı konusunda henüz karar vermediğini söyledi. Fox Televizyonu Pazar programında konuşan Cheney, Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın, tutsakların, “hukuk dışı silahlı eylemci” olarak değil, “savaş tutsağı” şeklinde tanımlanması görüşünde olduğunu belirtti.

Cenevre Sözleşmesi uyarınca savaş tutsakları, sorgulama sırasında, kendi askeri planları hakkında bilgi vermek zorunda değiller. Başkan Yardımcısı Cheney, Dışişleri Bakanı Powell’ın bu yöndeki görüşüne Adalet Bakanlığının karşı çıktığını ve Amerika’nın elinde bulunan El Kaide ve Taleban üyelerini “hukuk dışı savaşcı eylemci” şeklinde tanımlamaya devam etmek istediğini söyledi. Bu tanımlama, bu kişilerin, terör örgütlerinin planları konusunda yoğun bir biçimde sorgulanabilmelerine imkan veriyor.

Dışişleri Bakanı Powell ise yabancı ülkelerde sivil giyimli olarak gizli operasyon yürüten Amerikan askerlerinin de esir düştükleri takdirde Cenevre Sözleşmesi uyarınca savaş tutsağı şeklinde muamele görmelerini güvence altına almak için, eldeki Taleban ve El Kaide militanlarının da savaş tutsağı olarak görülmesini istiyor.

Amerika’nın müttefiki olan bazı ülkeler ve insan hakları grupları, tutsakların, “savaş tutsağı” şeklinde tanımlanmayışını ve gördükleri muameleyi eleştiriyorlar. Bu eleştiri özellikle, Küba’daki Guantanamo Bay deniz üssünde tutsakları zincire vurulmuş, diz çöktürülmüş ve gözleri kapatılmış olarak gösteren resimlerden kaynaklanıyor. Amerikalı yetkililer ise tutsaklara yapılan muamelenin uluslararası standartlara uygun olduğunu söylüyorlar.

XS
SM
MD
LG