Erişilebilirlik

Kudüs'te İntihar Saldırısı: Bir Ölü, 90 Yaralı - 2002-01-28


Kudüs'te dün girişilen intihar saldırısında bir kişi öldü, en az 90 kişi yaralandı. Yetkililer, saldırganın öldüğünü, yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğunu bildirdiler. Kudüs'ün merkezindeki Yafa Caddesi'nde öğle saatlerinde girişilen saldırının sorumluluğunu Hamas örgütü üstlendi. Filistin Yönetimi saldırıyı hemen kınadı, Bush yönetiminden özel temsilci Anthony Zinni’yi tekrar bölgeye göndermesini istedi. İsrail ise olaydan yine Arafat'ı sorumlu tuttu, Arafat'ı, Filistinli gençleri İsraillilere karşı intihar saldırılarına teşvik etmekle suçladı.

Kudüs’ün, son saldırıya sahne olan kesimi bu tür olaylara yabancı değil. Geçen yıl aynı yerde bir pizzacıyı hedef alan intihar saldısında 15 kişi ölmüştü. Geçen hafta ise silahlı bir Filistinli aynı noktada iki musevi kadını öldürdü. Son saldırıda, intihar komandosunun yanı sıra 1 kişi öldü, 2'si ağır olmak üzere yaklaşık 90 kişi yaralandı. Bir görgü tanığı, korkunç bir gürültü duyduğunu ve patlama yerine gittiğinde heryerde kan gördüğünü söyledi. Harold Slant adlı görgü tanığı üç kez intihar saldırısına sahne olan bu meydana bir daha gelmekten korktuğunu belirtti.

Saldırının sorumluluğunu Hamas örgütü üstlendi. Ancak İsrail hükümeti, Filistin Yönetimi'nin patlamayı derhal ve sert bir şekilde kınamasına rağmen, diğer şiddet olaylarında olduğu gibi, son olaydan da Arafat'ı sorumlu tuttu. İsrailli yetkililer, Yasır Arafat’ı gençleri intihar saldırılarına teşvik etmekle de suçladılar. Arafat, dün yaptığı bir konuşmada, "Binlerce Filistinli Kudüs için şehit olmaya hazırdır..” demişti. Arafat'ın sözcüsü suçlamayı reddetti, Arafat’ın "Filistin halkına moral vermeye” çalıştığını savundu. Amerika, Filistinlilerin şiddet olaylarına son vermesi için Arafat'a ağır baskı yapıyor. Hatta Filistin yönetimine karşı yaptırımlar uygulamayı düşünüyor. Başkan Bush, Cuma günü yaptığı bir konuşmada, Yaser Arafat’ın kendisini hayalkırıklığına uğrattığını söylemişti. Fakat bazı uzmanlara göre, Arafat’a Amerikan baskısı arttıkça Arafat’ın kendi halkı üzerindeki itibarı da artıyor.

Bu arada, Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin’in Arafat’a bir destek mesajı gönderdiği bildirildi. Zemin, mesajında, Filistin tarafının ateşkes için büyük çaba harcadığını belirtiyor ve İsrail askeri operasyonları ve ekonomik ablukasını kınıyor.

XS
SM
MD
LG