Erişilebilirlik

Peggy Lee Öldü - 2002-01-23


Amerika’nın en çok sevilen caz ve pop şarkıcısı Peggy Lee öldü. Los Angeles’teki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu ölen şarkıcı 81 yaşındaydı. Benny Goodman tarafından keşfedilen Peggy Lee kısa zamanda üne kavuşmuş, 1943’de kaydettiği “Why Don’t You Do Right” adlı plağı satış rekoru kırmıştı. 1950’lerde beyazperdeye geçen Peggy Lee 1955’de çevirdiği Pete Kelly's Blues adlı filmdeki alkolik şarkıcı rolüyle Oskar'a aday gösterilmişti. Peggy Lee’yi bütün dünyaya tanıtan şarkısı 1958'de Amerika’da İlk 10 plak arasına giren “Fever” olmuştu.

Peggy Lee, 1920 yılında Amerika’nın Kuzey Dakota eyaletinde dünyaya geldi. Asıl adı Norma Egstorm’du. Müzik, üvey annesinin kötü muamelesi altında ezilen Peggy için bir kurtuluş yolu oldu. Evi terkedebilecek yaşa gelir gelmez Kuzey Dakota’dan ayrılan Peggy Lee, Amerika’nın Orta Batı eyaletleri ve Californiya’da gece kulüplerini dolaşarak şarkıcılık yapmaya başladı.

1941 yılında Benny Goodman orkestrasına katılması, Peggy Lee’ye yıldız şarkıcı olma yolunu açtı. 1943’de Benny Goodman orkestrasıyla kaydettiği “Why Don’t You Do Right” plağı bir milyondan fazla sattı. Bu, o yıllar için plak satışlarında ender erişilen bir rakamdı. Ama Peggy Lee’yi yalnız Amerka değil tüm dünyada üne kavuşturan şarkısı “Manana” oldu. ”Manana” 1948 yılında satış rekorları kırarken Benny Goodman Peggy Lee’ye müzik dünyasının kraliçesi adını taktı.

1950’li yıllarda sinemaya geçen ve birçok filmde rol alan Peggy Lee, 1955’de çevirdiği Pete Kelly’s Blues filmindeki rolüyle Oscar’a aday gösterildi. Peggy Lee aynı yıl Walt Disney’in çizgi filmi “Lady and the Tramp”in seslendirmesine katıldı. ”Lady and the Tramp” o yıllarda Türkiye’de gazetelerde “Boncuk” adıyla resimli roman dizisi olarak yayınlanıyordu. Peggy Lee, filmin bazı müzik parçalarını besteledi, şarkılarını söyledi ve bazı tipleri seslendirdi.

Peggy Lee aynı zamanda çok tutulan bir konser sanatçısıydı..Konserlerde her türlü topluluk ve sanatçıyla uyum sağlardı. Genç sanatçılarla çalışmayı seven Peggy Lee, eski Beatle Paul McCartney’e birlikte plak yapmayı önermişti. Sanatçı, şöhretinin zirvesindeyken ciddi bir hastalığa yakalandı. Şeker, arkasından kalp krizleri nedeniyle ünlü şarkıçı birkaç kez ölümün eşiğinden döndü. 1992 Ekimi’nde ağır bronşit sonucu hastaneye kaldırılan Peggy Lee'nin sağlık durumu o zamandanberi bozuktu.

XS
SM
MD
LG