Erişilebilirlik

ABD Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Rice'ın Açıklamaları - 2002-01-15


Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Condoleeza Rice, Türkiye’yle ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini bildirdi. Rice, Türkiye’yle mevcut sağlam ilişkileri daha da entegre hale getirmenin yararına inandıklarını belirtti. Rice, dün Beyaz Saray’da Başbakan Ecevit’in ziyaretiyle ilgili olarak Türk gazetecilere bir brifing düzenledi. Ulusal Güvenlik Danışmanı, Türkiye’de ekonomik reformlar devam ettiği sürece, Ankara’ya desteğin devam edeceğini söyledi. Rice Türkiye’nin laik yapısıyla radikal islam’a karşı bir seçenek ve model olduğunu da belirtti.

Rice, Türkiye’nin son haftalarda yaptığı ekonomik reformlar devam ettiği sürece uluslararası katkının ve Amerikan desteğinin devam edeceğini bildirdi. Rice’ın bu açıklaması, ekonomik reformların başarılı olması durumunda, IMF ve Dünya Bankası kredilerinin devam edeceğine dair bir mesaj olarak yorumlandı. Rice ayrıca Amerika’nın Türkiye’yle ticareti geliştirmek istediğini de söyledi. Amerikalı yetkili Başbakan Ecevit’le Başkan Bush’un yarınki görüşmede bunu nasıl yapacaklarını kararlaştırabileceklerini belirtti.

Condoleeza Rice, terörizmle mücadele deneyimi olan Türkiye’nin terörizmle savaşta Amerika’ya son derece büyük destek sağladığını da vurguladı. Rice, Afganistan’la olan ilişkilerde de Türkiye’nin katkısına büyük önem verdiklerini söyledi ve “Türkiye’nin Afganistan’daki istikrar gücünde rol üstlenmesi de son derece olumlu bir gelişmedir” dedi. Irak’la ilgili bir soru üzerine Rice, Başkan’ın henüz bir kararı olmadığını belirtirken, Irak’ın Amerika ve bölge ülkeleri için bir tehdit oluşturduğunu tekrarladı. Kıbrıs konusunda yumuşayan havadan yararlanılması gerektiğini kaydeden Rice, çözüm için önemli bir fırsat doğduğunu söyledi.

Türkiye’nin müslüman nüfusu, laik ve demokratik ilkelere bağlılığıyla yalnızca İslam dünyası için değil bütün dünyada müslüman ülkelere örnek olabileceğini belirten Rice, Türk modelinin radikal islama karşı bir seçenek olarak büyük önem taşıdığını bildirdi. Türkiye’nin insan hakları ve reformlar alanında önemli ilerleme kaydettiğini de belirten Condoleeza Rice, azınlık haklarının tanınmasının, hem demokrasinin gelişmesine hem de ekonominin büyümesine katkıda bulunacağını vurguladı. Avrupa Ordusu konusunun da Bush-Ecevit görüşmesinde gündeme geleceği işareti veren Rice, Yunanistan’ın itirazını gidermek için temasların devam edeceğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG