Erişilebilirlik

CBS'in Programına Yunanistan'dan Tepkiler - 2002-01-09


Yunanistan’da yetkililer ve basın-yayın organları Amerikan CBS televizyonunun bir programına şiddetli tepki gösteriyor. CBS Televizyonunda Pazar akşamı yayınlanan 60 Dakika adlı haber-programda, Yunanistan’da hükümet yetkililerinin 17 Kasım terör örgütüyle ilgili istihbarata karşı ilgisiz kaldığı belirtilmişti. 17 Kasım örgütü 1975 yılından buyana aralarında Amerikalılar’ın da bulunduğu 21 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

17 Kasım Örgütü, Amerika Dışişleri Bakanlığının terörist örgütler listesinde de 1999’den beri yeralıyor. Yunan parlamentosu, programı taraflı bir iftira olarak tanımladı. 60 Dakika programında yapımcı-gazeteci Ed Bradley, Yunan Meclis Başkanı Apostolos Kaklamanis’le yaptığı röportaj sırasında Kaklamanis’e, kendisinin de PASOK Partisi içinde 17 Kasım örgütünü kollayanlar arasında adının geçtiğini belirterek görüşünü sordu. Kaklamanis ise sert bir şekilde, böyle bir soruyu yanıtlamayacağını söyledi.

Yunan “Kathimerini” gazetesi Amerikalı yetkililerin Yunanistan’a 17 Kasım teröristlerini cezalandırması için baskı yapacağını, Yunanlılar’ın da kanıt bulunmasında ısrar edeceğini yazıyor.

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis’in yarın Beyaz Saray’da Başkan Bush’la yapacağı görüşmede de konunun gündeme gelmesi bekleniyor. CBS’in programında bugüne kadar 17 Kasım örgütünün tek bir üyesinin bile yakalanmadığı, polisin hiçbir olayda saldırganın kimliği konusunda açıklama yapmadığı, temsili fotoğraf bile yayınlamadığı belirtildi.

17 Kasım örgütü, adını, 17 Kasım 1973’de Yunanlı üniversite öğrencilerinin Atina’da yaptıkları askeri cunta aleyhtarı eylemden alıyor. Bu eylem sırasında Atina Politeknik Enstitüsüne giren askeri birliklerle öğrenciler arasındaki çatışmada yaklaşık 30 öğrenci ölmüştü. CBS’in programında bugün iktidarda olan Pan Helenik Sosyalist Partisi PASOK’un o dönemde cunta aleyhtarı eylemleri desteklediği hatırlatıldı.

Programda, Amerika Dışişleri Bakanlığının, dış ülkelerdeki büyükelçilik binaları arasında güvenlik amacıyla en yüksek harcamayı Atina’da yaptığı, Amerikan Büyükelçiliğinin adeta bir kale gibi korunduğu kaydedildi. Programda 17 Kasım terör örgütünün hiçbir üyesinin bugüne kadar yakalanmamış olması yüzünden, yabancı teröristlerin de Yunanistan’ı barınabilecekleri bir yer olarak görebilecekleri ve bu durumun 2004 Atina olimpiyatları sırasında terörist eylem kaygısına yolaçtığı belirtildi.

XS
SM
MD
LG