Erişilebilirlik

Kıbrıs'ta Liderler 11 Ocak'ta Görüşecekler - 2002-01-07


Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides, gelecek haftaki doğrudan görüşmelerden önce kayıplar konusunu ele almak üzere 11 Ocak Cuma günü biraraya gelecek. Görüşme, Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilci Yardımcısı Zbigniew Wlosowic’in Lefkoşe havaalanı yakınındaki konutunda yapılacak. Denktaş ve Klerides 1997’de kayıplar konusunda bir anlaşmaya varmış ancak anlaşmanın uygulanması, taraflar arasında çıkan görüş ayrılıkları nedeniyle gerçekleşememişti. İki liderin, kayıp kişiler konusunu çözmeyi 29 Aralık’ta adanın Rum kesiminde biraraya geldikleri akşam yemeği sırasında kararlaştırdıkları açıklandı. Açıklama, Rum hükümet sözcüsü Mihalis Papapetru tarafından yapıldı. Sözcü, kayıplar konusunun iki liderin Cuma günü yapacakları görüşmede tek gündem maddesi olacağını söyledi. Rauf Denktaş, geçen hafta, barış süreci başlamadan önce kayıplar konusunu ele almak üzere Klerides’le biraraya gelme olasılığı bulunduğunu bildirmişti.

1974’de Türk birliklerinin adanın kuzeyindeki harekatı sırasında yaklaşık 1,400 Rum’un kaybolduğu ileri sürülüyor. Buna karşılık 1960’dan buyana adada iki toplum arasında meydana çatışmalarda 800 Kıbrıslı Türk’ün kaybolduğu belirtiliyor. İki tarafın elindeki kayıp kişiler listesi, Kıbrıs sorununun çözümünü güçleştiren en duygusal konulardan birini oluşturuyor. Denktaş ve Klerides kayıplar konusunu ilk kez 1974 ve 1975’de ele almışlar, 1997’de ise Birleşmiş Milletler’in talebi doğrultusunda kayıp kişilerle ilgili bilgi alışverişinde bulunmayı kabul etmişlerdi. 1997’deki anlaşma, kimlik tesbiti için adanın Türk ve Rum kesimlerindeki toplu mezarların açılmasını öngörüyordu. Ancak anlaşma, tarafların kayıp kişilerin sayısı üzerinde görüşbirliğine varamamaları nedeniyle uygulanamadı. Taraflar, Türk askeri harekatı sırasında kaybolan Rumlar ve harekattan hemen önceki darbe sırasında kaybolan Türklerin sayısı üzerinde anlaşamadı.

Cuma günü Lefkoşe’de Birleşmiş Milletler’in özel temsilcilik konutunda düzenlenecek toplantı, Denktaş ve Klerides arasında 5 hafta içinde gerçekleşen dördüncü görüşme olacak. İki lider, dört yıllık bir aradan sonra ilk kez 5 Aralık’ta biraraya gelmişti. Kıbrıs Türk ve Rum toplumu liderleri Haziran ayına kadar barış görüşmelerinde ilerleme kaydetme konusunda gereken çabayı göstereceklerini açıklamış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG