Erişilebilirlik

Amerikan Senato heyeti Ankara'da basın toplantısı düzenledi - 2002-01-04


Amerikan Senatosu’nun dokuz üyesinden oluşan bir heyet bugün Ankara’da Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem’le görüştü. Heyet Başkanı Demokrat Senatör Joe Lieberman, uluslararası terörizme açtığı savaşta Amerika’ya sağladığı destek dolayısıyla Türkiye’ye teşekkür etti. Senatörler, Amerika öncülüğünde uluslararası terörizme karşı açılan mücadelenin kesinlikle Müslümanları ve İslam dinini hedef almadığını belirttiler.

Amerikan Senato heyetinin bugün Ankara’da yaptığı basın toplantısıyla ilgili ayrıntılı haberimiz:

Dokuz kişilik Senato heyeti Afganistan’daki savaş nedeniyle bölge ülkelerine ziyaret ediyor. Heyette Senato Silahlı Hizmetler, Dışilişkiler ve İstihbarat komisyonlarının önde gelen üyeleri bulunuyor. Her iki partiye mensup 9 senatörden oluşan heyete Demokrat Partili SenatörJoe Lieberman başkanlık ediyor. Lieberman, 2000 yılı seçimlerinde Demokrat Parti Başkan Yardımcısı adayı idi. Senatörler bugün Ankara’da Başbakan Bülent Ecevit’le görüştükten sonra bir basın toplantısı düzenledi. Heyetin, Türk işadamları ve sanayicilerle görüşmek üzere İstanbul’a yapacakları ziyaret ise, kötü hava koşulları yüzünden iptal edildi.

Senatör Lieberman basın toplantısında Afganistan’a komşu ülkeler için düzenlenen bu gezi sırasında, savaşla doğrudan ilgisi bulunmayan Türkiye’ye uğramayı ve terörizme açılan savaşta sağladığı kritik önemdeki destekten dolayı Başbakan Ecevit’e teşekkür etmeyi istediklerini söyledi. Lieberman, gösterdiği liderlikle, hem Türkiye’de hem de bölgenin istikrar ve gelişiminde önemli rol oynadığını söylediği Ecevit’le ekonomik reformlar ve Irak’ı da içeren kapsamlı görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Senatör Lieberman şöyle konuştu:

“Ekonomik reformu ele aldık ve Başbakan Ecevit’ten, Uluslararası Para Fonu ve dünya toplumu için büyük önem taşıyan ekonomik reform programını benimsemekle gösterdiği liderliğin devamını istedik. Irak’ı ve Irak’a uygulanacak politikamız konusunda Amerika’da süregiden çok önemli tartışmayı Başbakan’a anlattım. Kendisine, pek çok Amerikalının paylaştığı, Saddam Hüseyin iktidardan uzaklaştırılmadıkça, terörizme karşı savaşın kazanılamayacağı yolundaki görüşü naklettim. Fakat aynı zamanda, gayet açık güvenlik ve ticari çıkarları söz konusu olan Türk hükümetiyle danışmadan, Irak’la ilgili hiç bir adım atmayacağımız konusunda, hem başbakan hem de Dışişleri Bakanı İsmail Cem’e güvence verdik.”

Senatör Lieberman Amerika için büyük önem taşıyan Bağdat’taki bir rejim değişikliğinin, hiçbir şekilde Irak’ın toprak bütünlüğünün bugünkü halinden değişmesi anlamına gelmediğini de vurguladı. Basın toplantısında Senatörlere, Irak’a bir saldırı halinde Türkiye’nin destek vereceği konusunda Başbakan’dan söz alınıp alınmadığı soruldu. Senatör Lieberman ile Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun üyesi Cumhuriyetçi Senatör John Mccain bu konunun ayrıntılarının, Başbakan Ecevit’in 16 Ocak’ta Washington’da Başkan Bush ve diğer yöneticilerle yapacağı görüşmede ele alınacağını belirttiler. Her iki senatör Irak halkına ve toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını belirtmekle birlikte, Bağdat yönetiminin kitle imha silahlarına sahip olma çabası, Birleşmiş Milletler silah denetçilerini ülkeye sokmaması ile teröristlerle temasta olmasının ve ateş kes anlaşmalarını çiğnemesinin çok ciddi güvenlik tehdidi yarattığını belirttiler.

Bir gazeteci Türkiye’nin Körfez Savaşı’ndan sonra ekonomik zarara uğradığını ve yeni bir herakat yüzünden Türkiye’nin uğrayacağı ekonomik kaybın tazmin edilip edilmeyeceğini sordu. Senatör Lieberman ve McCain Türkiye ile Amerika arasındaki ticaret ve diğer bazı değişimleri kolaylaştırıp, engelleri kaldırmayı umduklarını söylediler ve bu konuların Washington’da Başbakan Ecevit’le ayrıntılı olarak ele alınacağını hatırlattılar. Senatör McCain Türkiye’nin, Afganistan’daki barış gücüne komutanlık yapma isteğini olumlu karşıladıklarını ve Türkiye'nin bu görevi yerine getirebilecek yetenekte olduğunu ifade etti. Amerikalı Senatörler Türkiye'den sonra Pakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Umman'ı ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG